- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (03.09.2018, 13:34)
- Bianca Ciocotisan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DATE oficiale: România este campioana Europei la creşterea preţurilor: între 2000-2017. Creştere cu 257%
România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la creşterea preţurilor pentru produse şi servicii, cu 257% în perioada 2000-2017, urmată de Islanda (108,3%), Ungaria (98%) şi Letonia (86,7%), arată datele furnizate luni de Eurostat.
Urmărește
1054 afișări
DATE oficiale: România este campioana Europei la creşterea preţurilor: între 2000-2017. Creştere cu 257%
În România preţurile băuturilor alcoolice şi al ţigărilor au crescut cel mai mult în perioada 2000-2017, cu 726%, peste media europeană, care a fost 92,1%. De asemenea, creşteri semnificative de preţuri în perioada analizată s-au înregistrat la combustibili, locuinţe, apă, gaz şi electricitate (536%), în timp ce media europeană a fost 57,2%.
Transportul în România a crescut în perioada analizată cu 338%, iar restaurantele şi spaţiile de cazare au crescut preţurile şi tarifele cu 328%, media europeană în acest sector fiind de 56%. Românii plătesc mai mult şi pentru educaţie, cu 297% în perioada 2000-2017, în timp ce media europeană a fost 91%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ești de acord ca Iohannis să rămână în funcție, deși mandatul lui expiră pe 21 decembrie? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Se rupe coaliţia PSD, PNL, USR, UDMR înainte de a se forma? Romaşcanu: Probabil că un partid pro-european va trebui să rămână în opoziţie
-
Criza din Siria. Egiptul acuză Israelul că a ocupat porţiuni din teritoriul Siriei după cădera lui Assad. Cum explică Israelul incursiunea
-
Şantierul Naval Severnav din Drobeta-Turnu Severin a încheiat un contract de 4,5 mil. euro pentru construcţia unui corp de navă fluvială. Numele cumpărătorului, ţinut la secret
Potrivit Biroului de Statistică al Uniunii Europene, românii plătesc mai mult şi pentru mâncare/băuturi non-alcoolice (unde creşterile au fost de 185% în perioada analizată), comunicaţii (135%), îmbrăcăminte şi încălţăminte (144%) şi sănătate (116%).
„Între 2000 şi 2017, preţurile din UE au crescut cu 36% în general. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate pentru băuturile alcoolice şi tutun, precum şi pentru educaţie, unde preţurile au crescut cu mai mult de 90%. Sectorul imobiliar, cel al utilităţilor, precum şi serviciile turistice au avut rate de creştere de peste 55%. Preţurile pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte au rămas aproape stabile, în timp ce preţurile pentru comunicaţii au scăzut cu mai mult de 20%”, menţionează Eurostat.
La nivelul statelor membre, după România, ţările cu cele mai mari creşteri de preţ au fost Islanda (108,3%), Ungaria (98%), Letonia (86,7%) şi Bulgaria (84,6%), iar la polul opus se află Germania cu 28,6%, Suedia 29,1% şi Franţa (29,7%).
Comparativ cu România care a crescut preţurile cu 536,5% în sectorul imobiliar, utilităţi şi combustibili, Irlanda a crescut preţurile în acelaşi sector cu 199%. De asemenea, Irlanda stă pe poziţia a doua şi la valoarea produselor de mobilier şi elemente decorative (74,9%, faţă de 128% în România), dar şi la capitolul recreaţie şi cultură (88%, faţă de 128,9% în România).
În sectorul horeca şi cel al serviciilor turistice, Ungaria ocupă poziţia a doua în clasament cu 158,5% faţă de 328% în România, iar în privinţa preţurilor din sănătate, Ungaria ocupă prima poziţie cu 156%.
Poziţia Letoniei din clasament a fost inflenţată de creşterea preţurilor la alimente şi băuturi non-alcoolice care au fost cu 123,4% mai mari. De asemenea, creşteri s-au înregistrat şi în sectorul utilităţilor, combustibililor şi imobiliarelor (167,5%), dar şi în sănîtate (139,2%).
În Bulgaria, cele mai mari creşteri ale preţurilor au fost la băuturile alcoolice şi tutun (408,8%, faţă de 726,5% în România), dar şi în sănătate (154%). La polul opus se află Germania, unde cele mai mici preţuri au fost înregistrate în sectorul imobiliar, utilităţi şi combustibili (38,1%), dar şi horeca - 41,9%.
Pe de altă parte, Franţa a înregistrat scăderi de 7,5% din preţ pentru servicii de recreaţie şi cultură, în sănătate creşterile au fost de 22,7%, iar preţurile pentru restaurante şi spaţii de cazare au înregistrat creşteri de 47,9%.
Citește pe alephnews.ro: Investițiile din România sunt blocate de incertitudini. Cum evoluează criza economică
Citește pe www.zf.ro: Cum a fost invadată Polonia de ruşi prin Belarus
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Zelenski dezvăluie pentru prima dată pierderile totale ale Ucrainei în războiul lui Putin, în urma unor declarații controversate ale lui Trump
Cine este, de fapt, în spatele TikTok. Povestea omului care a creat un fenomen pe care preşedintele Donald Trump vrea să îl distrugă, iar unele dintre cele mai importante companii americane vor să-l cumpere
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a combinat cu un preot! Sora lui Theo Rose iubește cu foc. Motivul uluitor pentru care se feresc!
CANCAN.RO
Ce articole vestimentare să nu bagi niciodată la mașina de spălat. Pot fi distruse doar după o simplă spălare
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe