Datoria publică a ajuns la finele lunii septembrie la 451 miliarde lei

  • Datoria publică a ajuns la finele lunii septembrie la 451 miliarde lei, respectiv 42,9% din PIB, cu 77 miliarde de lei peste nivelul de la finele anului trecut, arată datele publicate de Ministerul de Finanţe.
  • Cea mai parte a datoriei publice este în titluri de stat, în valoare de 387 miliarde lei, urmate de împrumuturi de 55 miliarde lei.
258 afișări
Imaginea articolului Datoria publică a ajuns la finele lunii septembrie la 451 miliarde lei

Datoria publică a ajuns la finele lunii septembrie la 451 miliarde lei

În decembrie 2019, România avea o datorie publică de 373 miliarde lei, reprezentând 35,3% din PIB, iar în martie 2020, când a început criza sanitară produsă de COVID-19, se situa la 401 miliarde lei, respectiv 37,5% din PIB, scrie Ziarul Financiar.

Din suma totală, datoria în lei reprezintă 224 miliarde lei, cea în euro corespunde unei valori de 182 mld.lei, iar cea în dolari reprezintă 42 miliarde lei.

Cea mai parte a datoriei publice este în titluri de stat, în valoare de 387 miliarde lei, urmate de împrumuturi de 55 miliarde lei.

Datoria administraţiei publice centrale se ridică la 436 miliarde lei, în creştere cu 22% faţă de sfârşitul anului trecut, în timp ce datoria administratiei publice locale a rămas aproape neschimbată, la 14,9 miliarde lei.

Potrivit datelor publicate săptămâna trecută de BNR, datoria toală externă a României, publică şi privată, a ajuns la 117 mld. euro în primele 9 luni din an, după o creştere cu 7,5 mld. euro. Datoria publică externă a României a adus creşterea, după ce s-a majorat cu 25%, până la 49,3 mld. euro.

Creşterea datoriei publice directe a venit din emisiunile de obligaţiuni ale Ministerului Finanţelor Publice în valoare 6,3 miliarde euro şi de 3,3 miliarde dolari (circa 2,8 mld. euro), precum şi din împrumuturile nete efectuate în contul datoriei publice directe în valoare de 564 milioane euro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici