Datoria publică a crescut cu 11 mld lei în februarie, după acordarea tranşelor FMI

Datoria publică a României a crescut în februarie faţă de ianuarie cu 11 miliarde de lei (circa 2,5 miliarde euro), în special ca urmare a acordării tranşelor trei şi patru de către FMI, astfel că ponderea în PIB a datoriei a ajuns la 28,77%, cu două puncte procentuale peste nivelul din ianuarie.

29 afișări
Imaginea articolului Datoria publică a crescut cu 11 mld lei în februarie, după acordarea tranşelor FMI

Datoria publică a crescut cu 11 mld lei în februarie, după acordarea tranşelor FMI (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

FMI a virat la sfârşitul lunii februarie tranşele a treia şi a patra din acordul stand-by de împrumut, în valoare de circa 2,45 miliarde de euro, din care jumătate au intrat în contul BNR, iar restul la Trezoreria statului.

În termeni nominali, datoria publică a ajuns în februarie la 155,027 miliarde de lei, comparativ cu 143,95 miliarde de lei în ianuarie şi 148,05 miliarde de lei la finele anului trecut.

Datoria publică guvernamentală a continuat să ocupe o pondere dominantă în total, respectiv 93,26%, în timp ce datoria locală a reprezentat doar 6,74% din sumă.

Pe valute, cea mai parte a datoriei a fost realizată în lei, adică 47,07%, în timp ce 38,34% din împrumuturi au fost acordate în euro şi 14,59% în alte monede (inclusiv dolari şi yeni).

O contribuţie importantă la creşterea datoriei publice în februarie au mai avut-o şi împrumuturile Finanţelor realizate prin vânzarea de titluri de stat.

Împrumuturile de stat au contribuit cu aproape 40% din structura datoriei publice de la finele lunii februarie, în timp ce emisiunile de titluri de stat au avut o contribuţie cumulată de aproape 35% din total.

La sfârşitul lunii februarie, suma totală de plătit pentru titlurile emise cu scadenţă rămasă a fost de 50,515 miliarde de lei, în urcare cu 1,2 miliarde de lei faţă de ianuarie. Creşterea reprezintă diferenţa dintre titluri de stat vândute de Ministerul Finanţelor în februarie, de 2,84 miliarde de lei şi titlurile care au ajuns la maturitate până la acea dată şi au fost plătite.

Suma totală pe care Ministerul Finanţelor a împrumutat-o de la începutul anului prin vânzarea de titluri de stat este de 17,3 miliarde de lei. MFP a programat pentru luna mai cinci licitaţii pentru vânzarea de titluri de stat, prin care vrea să atragă de la băncile comerciale 4,5 miliarde de lei, apropiată de suma împrumutată şi în luna aprilie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici