Datoria publică a crescut cu 14 miliarde lei în primul semestru

Datoria publică a crescut în primul semestru cu aproape 14 miliarde de lei, de la 109,7 miliarde lei în decembrie 2008 la 123,6 miliarde lei, majorându-şi ponderea în PIB de la 21,78% la 23,27%, pe fondul expansiunii împrumuturilor guvernamentale.

17 afișări
Imaginea articolului Datoria publică a crescut cu 14 miliarde lei în primul semestru

Datoria publică a crescut cu 14 miliarde lei în primul semestru

Faţă de finele anului trecut, datoria a crescut cu 12,8%.

Datoria publică guvernamentală reprezintă 92,96% din total, comparativ cu 91,58% la finele anului trecut, în timp ce autorităţile locale şi-au diminuat ponderea în sold datorie de la 8,.42% la 7,04%.

Ponderea în PIB a fost calculată la valoarea estimată în momentul încheierii înţelegerii cu Fondul Monetar Internaţional, respectiv 531 de miliarde lei, însă, la revizuirea din august, autorităţile au convenit cu experţii misiunii instituţiei internaţionale o nouă prognoză de PIB, respectiv 497,3 miliarde lei.

La finele lunii iunie, datoria în lei reprezenta 64,1% din total, în creştere cu 4,5 puncte procentuale comparativ cu decembrie 2008. Ponderea înmprumuturilor în euro a scăzut de la 28,95% la 25,3%.

MFP precizează că, potrivit metodologiei Uniunii Europene, datoria guvernamentală externă totalizează 42,9 miliarde lei, în timp ce datoria guvernamentală internă însumează 38,8 miliarde lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici