Datoria publică a României a crescut cu circa două miliarde de lei în septembrie

Datoria publică a României a urcat cu aproape două miliarde de lei în septembrie faţă de luna precedentă, de la 138,2 miliarde de lei la 140,09 miliarde de lei, şi cu 16,4 miliarde lei în trimestrul al treilea, ponderea în PIB ajungând la 28,08%, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice.

27 afișări
Imaginea articolului Datoria publică a României a crescut cu circa două miliarde de lei în septembrie

Datoria publică a României a crescut cu circa două miliarde de lei în septembrie (Imagine: Mediafax Foto)

După primele opt luni, datoria publică reprezenta 27,7% din PIB, în creştere faţă de mijlocul anului, când se cifra la 24,77% din PIB.

Faţă de finele lunii decembrie, datoria publică a României a urcat cu peste şase puncte procentuale, de la 109,75 miliarde de lei, echivalentul a 21,78% din PIB.

Datoria publică guvernamentală reprezenta la finele lunii septembrie 92,84% din total, foarte puţin sub ponderea de 92,96% raportată după primul semestru. Autorităţile locale aveau o pondere de 7,16% după primele nouă luni ale anului.

Datoria guvernamentală a crescut la 130.058 miliarde lei, cu 15,1 miliarde lei peste nivelul de la finele lunii iulie. În trimestrul al treilea, emisiunile de titluri de stat în lei au totalizat aproape 15 miliarde lei, însă Trezoreria s-a împrumutat şi în valută de pe piaţa internă, cu aproximativ 1,6 miliarde euro ( aproape 7 miliarde lei).

În aceeaşi perioadă, Finanţele au primit 1,5 miliarde euro în contul primei tranşe a împrumutului convenit cu Comisia Europeană şi 1,36 miliarde de dolari, reprezentând jumătate din a doua tranşă a împrumutului de la FMI.

În acelaşi timp, cea mai mare parte a datoriei publice rămâne în lei, respectiv 55,2%, pondere în scădere cu aproape zece puncte procentuale, urmată de cea în euro cu 32,8%. Obligaţia în alte valute reprezenta 11,96%.

Ponderea în PIB a datoriei publice fost calculată la o valoare de 503,9 miliarde de lei pentru anul trecut şi de 498,9 milarde de lei pentru 2009.

Finanţele au atras în primele nouă luni împrumuturi noi de 92,69 miliarde de lei, marea majoritate emisiuni de titluri de stat, în valoare totală de 57,39 miliarde de lei. Valoarea împrumuturilor contractate direct direct de stat era de 34,47 miliarde de lei lei la finele lunii septembrie, aproape excusiv atrase în trimestrul III.

Valoarea titlurilor de stat în lei vândute de la începutul anului până în prezent se ridică la 59,18 miliarde lei, suma împrumutată fiind de circa şapte ori mai mare faţă de intervalul similar din 2008, când emisiunile au totalizat circa 8,5 miliarde de lei.

Comparativ cu suma împrumutată pe întreg anul trecut, de 12,5 miliarde lei, valoarea titlurilor emise, până în prezent, de Ministerul Finanţelor a crescut de aproape cinci ori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici