COMUNICAT  De câţi bani are nevoie o familie cu doi copii pentru un trai decent în România? Dar o singură persoană adultă?

Fundaţia Friedrich Ebert România şi Syndex România au actualizat valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru anul 2023 (raportat la luna septembrie).

2955 afișări
Imaginea articolului De câţi bani are nevoie o familie cu doi copii pentru un trai decent în România? Dar o singură persoană adultă?

Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii este de 9978 lei pe lună. Valoarea coşului pentru o familie de doi adulţi şi un copil este de 8205 lei pe lună, pentru o familie de doi adulţi fără copii este de 6162 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 3807 lei pe lună.

Recalcularea valorii coşului s-a realizat în baza indicilor de preţuri comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică pentru luna septembrie 2023, raportat la luna septembrie 2022.

Creşterea valorii totale a coşului de consum e determinată de creşterea puternică a costurilor pentru toate capitolele, cu excepţia cheltuielilor cu locuinţa (apă, energie electrică, gaz şi energie termică).

Ideea unui coş minim de consum pentru un trai decent presupune alcătuirea unui set de cheltuieli periodice necesare pentru îndeplinirea unor nevoi de bază pentru o familie cu o structură dată. Pe lângă nevoile imediat necesare supravieţuirii — adăpost, alimentaţie — coşul minim pentru un trai decent acoperă o serie cuprinzătoare de nevoi curente cum ar fi îmbrăcămintea, igiena personală, educaţia, îngrijirea sănătăţii, transportul, comunicaţiile, recreerea, precum şi eventualele cheltuieli neprevăzute (evenimente familiale, probleme de sănătate etc.).

Pentru detalii legate de structura şi modalitatea de actualizare a valorii coşului minim de consum pentru un trai decent, vezi studiul iniţial:

Ştefan Guga, Adina Mihăilescu şi Marcel Spatari, „Coşul minim de consum lunar pentru un trai decent pentru populaţia României”, Bucureşti, 2018, Friedrich-Ebert Stiftung, disponibil online la adresa: http://library.fes.de/pdf-files/bueros/bukarest/14759.pdf .

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici