De ce cumpără oamenii dolari în timpul pandemiei de coronavirus. La fel s-a întâmplat şi în timpul crizei din 2008

  • 90% dintre tranzacţiile valutare şi două treimi din datoria externă sunt în dolari
  • Investitorii privesc moneda americană ca fiind cea mai sigură valută
  • Doar Rusia a reuşit să aibă o pondere mai mare a rezervelor în euro decât cele în ​​dolari
6565 afișări
Imaginea articolului De ce cumpără oamenii dolari în timpul pandemiei de coronavirus. La fel s-a întâmplat şi în timpul crizei din 2008

Sursa foto: Profimedia

Pe timpul pandemiei de coronavirus oamenii au început să cumpere din ce în ce mai mult orez, paste, tăiţei şi...dolari. A cumpăra dolari pe timp de criză nu este o noutate. Acest lucru s-a întâmplat şi în timpul crizei economice mondiale din 2008-2009, notează Bloomberg.

Oamenii cumpără dolari deoarece el este o putere mondială. 90% dintre tranzacţiile valutare şi două treimi din datoria externă sunt în dolari. Toate tranzacţiile internaţionale de petrol au preţuri în dolari.

În momentul în care puterea economică a ţărilor scade, investitorii privesc moneda americană ca fiind cea mai sigură valută, mai sigură decât aurul, yenul sau francul elveţian.

Ponderea tranzacţiilor valutare în dolari a crescut la 88,3% în 2019, de la 87,6% în 2016, potrivit Banca Reglementelor Internaţionale.

Doar Rusia a reuşit să aibă o pondere mai mare a rezervelor în euro (30%) decât cele în ​​dolari (23%). La nivelul Rusiei, euro a depăşit dolarul în comerţul cu China şi acelaşi lucru se va întâmpla şi în comerţul cu Uniunea Europeană. Când dolarul a crescut în martie, valoarea rezervelor internaţionale ruseşti a scăzut cu 5% în doar o săptămână.

Moneda euro, care reprezintă 32% din tranzacţiile valutare în 2019, este singura monedă care se înscrie în cursa depăşirii dolarului.


 

Abonează-te la Mediafax pe Youtube: Tăieri ilegale din pădurile României: Plângere la Comisia Europeană împotriva Ministerului Mediului
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici