Deficit de 18,8 mld. lei la bugetul de stat şi excedent de 221 mil. lei la bugetul de pensii în 2009

Veniturile bugetului de stat sunt estimate pentru acest an la 75,6 miliarde lei, iar cheltuielile la 94,5 miliarde lei, cu un deficit de 18,8 miliarde lei, în timp ce prognoza pentru bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii indică un excedent de 221 milioane lei.

16 afișări
Imaginea articolului Deficit de 18,8 mld. lei la bugetul de stat şi excedent de 221 mil. lei la bugetul de pensii în 2009

Deficit de 18,8 mld. lei la bugetul de stat şi excedent de 221 mil. lei la bugetul de pensii în 2009 (Imagine: Mediafax Foto)

Veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii sunt estimate la 40,1 miliarde lei, iar cheltuielile la 39,9 miliarde lei.

Cheltuielile de personal se vor ridica la un total de 17,5 miliarde lei (faţă de 16,6 miliarde lei conform execuţiei preliminare pentru 2008), iar cheltuielile pentru bunuri şi servicii vor fi de 6,9 miliarde lei (6,6 miliarde lei în 2008).

Pentru bugetul asigurărilor pentru şomaj sunt estimate venituri în sumă de 1,4 miliarde lei şi cheltuieli de 1,5 miliarde lei, cu un deficit de 67 milioane lei.

"Deficitul sistemului de asigurări pentru şomaj ce se va înregistra la sfârşitul anului 2009 se acoperă din disponibilităţile înregistrate de bugetul asigurărilor pentru şomaj în anii precedenţi", se arată în proiectul de buget pentru 2009 obţinut de MEDIAFAX.

Din taxa pe valoarea adăugată, o sumă de 17,6 miliarde lei din bugetul de stat va fi alocată bugetelor locale.

Bugetul cuprinde veniturile şi cheltuielile la ordonatorii principali de credite, la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, creditele externe, fondurile externe nerambursabile, activităţile finanţate din venituri proprii.

Bugetul este bazat pe o creştere economică prognozată de 2,5%, un deficit bugetar de 2% din PIB, o rată a inflaţiei de 5% şi un Produs Intern Brut de 579 miliarde de lei (144,7 miliarde de euro).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici