Deficitul comercial a scăzut cu 5,5% în primele şapte luni

Deficitul comercial a scăzut cu 5,5% în primele şapte luni ale acestui an, la 5,24 miliarde de euro, exporturile crescând mai rapid decât importurile, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

166 afișări
Imaginea articolului Deficitul comercial a scăzut cu 5,5% în primele şapte luni

Deficitul comercial a scăzut cu 5,5% în primele şapte luni (Imagine: Shutterstock)

În perioada ianuarie-iulie, exporturile au fost de 25,8 miliarde de euro, cu 25,5% mai mari faţă de cele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar importurile de 31 miliarde de euro, în creştere cu 19%.

În lei, deficitul comercial a scăzut cu 32%, la 21,83 miliarde lei.

Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de maşini şi echipamente de transport (41,7% la export şi 33,9% la import) şi alte produse manufacturate (33,8% la export şi respectiv 30,6% la import).

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri în primele şapte luni a fost de 18,34 miliarde euro la expedieri şi de 22,21 miliarde euro la introduceri, reprezentând 71% din total exporturi şi 71,5% din importuri.

Diferenţa dintre dinamica calculată pe baza valorilor exprimate în lei şi cea calculată din valori exprimate în euro a fost determinată de variaţia cursului monedei naţionale faţă de euro, în perioada analizată din anul 2011 comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici