Deficitul comercial a scăzut în luna ianuarie cu 60%

Deficitul comercial a scăzut în ianuarie cu 60% faţă de prima lună a anului trecut, la 186,2 milioane de euro, în contextul unei creşteri mult mai accentuate a exporturilor faţă de avansul importurilor, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

23 afișări
Imaginea articolului Deficitul comercial a scăzut în luna ianuarie cu 60%

Deficitul comercial a scăzut în luna ianuarie cu 60% (Imagine: Shutterstock)

Deficitul comercial a fost în luna ianuarie de 795,1 milioane lei, în scădere cu 1,178 miliarde de lei comparativ cu prima lună a anului trecut.

Exporturile au însumat în ianuarie 14,59 miliarde de lei (3,4 miliarde de euro), iar importurile au totalizat 15,39 miliarde de lei (3,6 miliarde de euro).

Comparativ cu ianuarie 2010, exporturile au crescut cu 51,8% la valori exprimate în lei (47,8% în euro), iar importurile au avansat cu 32,8% în lei (29,4% în euro).

Faţă de ultima lună a anului trecut, exporturile au fost cu 3,3% mai mari în lei (cu 3,9% exprimat în euro), iar importurile au scăzut cu 12,3% în lei (cu 11,8% în euro).

Diferenţa dintre dinamica calculată pe baza valorilor exprimate în lei şi cea calculată din valori exprimate în euro a fost determinată de deprecierea cursului monedei naţionale cu 2,9% în luna ianuarie 2011 faţă de perioada similară a anului trecut.

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri s-a situat în luna ianuarie la 10,4 miliarde de lei (2,44 miliarde de euro) la expedieri şi de 10,94 miliarde de lei (2,56 miliarde de euro) la introduceri, reprezentând 71,5% din total exporturi şi 71,1% din total importuri.

Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor au fost deţinute în luna ianuarie de grupele de produse "maşini şi echipamente de transport" (41,8% la export şi 35,1% la import) şi "alte produse manufacturate" (32,4% la export şi respectiv 30,5% la import).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici