Deficitul comercial al României a scăzut în primele patru luni cu 18,4%

România a avut în aprilie cel mai mare deficit comercial din acest an, însă după primele patru luni decalajul dintre exporturi şi importuri a fost de 2,4 miliarde de euro, cu 18,4% mai mic faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, reiese din datele INS.

438 afișări
Imaginea articolului Deficitul comercial al României a scăzut în primele patru luni cu 18,4%

Deficitul comercial al României a scăzut în primele patru luni cu 18,4% (Imagine: Mediafax Foto)

Deficitul a continuat să se reducă faţă de perioada anterioară în condiţiile în care creşterea exporturilor a fost mai accelerată decât cea a importurilor.

În perioada ianuarie-aprilie, exporturile au avansat cu 33,3%, la 14,4 miliarde de euro, în timp ce importurile au crescut cu 22%, la 16,8 miliarde de euro.

Doar în aprilie, deficitul comercial a fost de aproape 900 milioane de euro, cel mai mare din acest an, însă şi în această lună creşterea exporturilor de 16,7% a devansat-o pe cea a importurilor de 13,1%.

Antreprenorii au declarat recent că nivelul actual al cursului de schimb are efecte negative asupra exporturilor deoarece moneda naţională este supraevaluată.

Leul se tranzacţionează în prezent la un nivel de 4,1-4,2 unităţi faţă de euro, iar reprezentanţii mediului de afaceri spun că un "curs normal" ar fi de 4,7-4,8 lei/euro.

În replică, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a sugerat în această săptămână că o prognoză mai aproape de realitate este cea a Barclays, care vede cursul la 4 lei/euro.

Euro a fluctuat de la începutul anului 2009 în banda 4-4,4 lei, însă în majoritatea timpului coridorul a fost chiar mai îngust, de 4,1-4,3 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici