Deficitul contului curent s-a adâncit în septembrie din cauza schimburilor comerciale

Deficitul contului curent al balanţei de plăţi s-a adâncit în septembrie cu 160 de milioane de euro, pe fondul unui dezechilibru mai accentuat cu aproape 500 de milioane de euro al schimburilor de bunuri, atingând după nouă luni 4,23 miliarde euro, în creştere cu 32,6% faţă de perioada similară.

23 afișări
Imaginea articolului Deficitul contului curent s-a adâncit în septembrie din cauza schimburilor comerciale

Deficitul contului curent s-a adâncit în septembrie din cauza schimburilor comerciale (Imagine: Mediafax Foto)

În termeni relativi, soldul negativ al contului curent al balanţei de plăţi a avut o dinamică în scădere faţă de august, când creşterea era de 38,8%.

Balanţa comercială (exporturile minus importurile de bunuri) a avut un sold negativ de 4,3 miliarde euro, în scădere cu 660 de milioane euro faţă de primele nouă luni din 2009, dar cu 474 de milioane euro mai mare decât în luna precedentă. Dinamica lunară este însă la jumătate comparativ cu august - septembrie 2009.

Serviciile au avut însă un impact negativ de patru ori mai mare decât în primele nouă luni din 2009, cu un deficit de 528 milioane euro, dar în uşoară scădere faţă de august 2010.

Cel mai mare sold negativ de la servicii a fost cauzat de turism, unde deficitul a urcat la 204 milioane euro, de peste două ori faţă de 2009, în principal ca rezultat al încasărilor mai mici înregistrate de la turiştii străini care au vizitat România. Soldul creditor al contului turism a fost de numai 621 milioane euro, comparativ cu 710 milioane euro în perioada similară de anul trecut.

Transferurile curente au avut o revenire lunară mai mare decât cea înregistrată în septembrie 2009, urcând remiterile cu 667 milioane euro, faţă de 510 milioane euro, iar soldul net a avansat cu 493 milioane euro, la 2,32 miliarde euro, încă mai jos cu 30% comparativ cu anul trecut.

Deficitul contului curent în perioada ianuarie-septembrie 2010 a fost finanţat în proporţie de 48,9% prin investiţii directe ale nerezidenţilor în România, care au înregistrat 2,07 miliarde euro, comparativ cu 3,42 miliarde euro în perioada ianuarie-septembrie 2009.

Datoria externă pe termen mediu şi lung a fost la 30 septembrie 2010 de 71,67 miliarde euro (80,2% din total datorie externă), în creştere cu 8,9% faţă de 31 decembrie 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici