Deficitul de cont curent a scăzut cu 75,5% în primele cinci luni

Deficitul balanţei de plăţi s-a plasat în primele cinci luni la 1,77 miliarde euro, în scădere cu 75,5% faţă de perioada similară a anului trecut, contracţia fiind uşor mai redusă decât cea înregistrată în intervalul ianuarie - aprilie, de 78,9%, potrivit datelor publicate, marţi, de BNR.

27 afișări
Imaginea articolului Deficitul de cont curent a scăzut cu 75,5% în primele cinci luni

Deficitul de cont curent a scăzut cu 75,5% în primele cinci luni (Imagine: Mediafax Foto)

"Influenţa determinantă asupra reducerii soldului contului curent a avut-o deficitul balanţei comerciale, care a însumat 2,502 miliarde euro, în scădere cu 65,9% faţă de perioada ianuarie-mai a anului trecut", se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a României (BNR).

Pe de altă parte, serviciile şi-au diminuat aproape de opt ori contribuţia la restrângerea deficitului de cont curent, având un excedent de 25 de milioane euro, faţă de 195 milioane euro în primele cinci luni din anul trecut.

Un sold pozitiv în scădere s-a înregistrat şi la nivelul transferurilor curente. Astfel, transferurile au avut o contribuţie netă de 1,87 miliarde euro, în coborâre cu 10,6% faţă de 2,09 miliarde euro în ianuarie - mai 2008.

Totodată, veniturile au avut un deficit de 1,17 miliarde euro, cu circa 46% mai redus faţă de valoarea de 2,19 miliarde euro din intervalul similar al anului trecut.

Deficitul contului curent din primele cinci luni a fost finanţat integral prin investiţii directe ale nerezidenţilor în România, care s-au plasat la 2,475 miliarde euro, în scădere de la 4,269 miliarde euro în perioada similară din 2008.

Din valoarea investiţiilor străine directe, creditele intra-grup au reprezentat 47,7%, participaţiile la capital 43,2% şi profitul reinvestit 9,1%.

Datoria externă pe termen mediu şi lung s-a plasat la finele lunii mai la 57,04 miliarde euro, reprezentând 76% din totalul datoriei externe, în creştere cu 12,3% comparativ cu sfârşitul anului trecut.

În acelaşi timp, datoria externă pe termen scurt a scăzut în primele cinci luni cu 18,9%, la 18 miliarde euro, totalizând 24% din valoarea datoriei externe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici