Deficitul de cont curent a scăzut de 17 ori în primele două luni

Contul curent al balanţei de plăţi a avut în primele două luni un deficit de 44 milioane euro, de 17 ori mai mic faţă de nivelul de 747 milioane euro din aceeaşi perioadă din 2010, datorită reducerii deficitului balanţei comerciale şi majorării excedentului transferurilor curente, potrivit BNR.

26 afișări
Imaginea articolului Deficitul de cont curent a scăzut de 17 ori în primele două luni

Deficitul de cont curent a scăzut de 17 ori în primele două luni (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Deficitul balanţei comerciale s-a redus semnificativ, de la 814 milioane de euro în perioada ianuarie-februarie 2010 la 175 milioane de euro în primele două luni ale acestui an.

Totodată, excedentul transferurilor curente a crescut de la 333 milioane de euro în primele două luni ale anului trecut la 534 milioane de euro, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Naţională a României (BNR).

Serviciile au avut în primele două luni o contribuţie negativă de 170 milioane euro, uşor peste nivelul de 152 milioane de euro înregistrat în perioada similară din 2010, determinată în principal de sectorul alte servicii (- 82 milioane euro).

Totodată, deficitul balanţei veniturilor a crescut de la 266 milioane de euro la 403 milioane de euro.

Deficitul contului curent în perioada ianuarie - februarie a fost finanţat integral prin investiţii directe ale nerezidenţilor în România, de 294 milioane euro.

Datoria externă pe termen mediu şi lung era la finele lunii februarie de 72,8 miliarde de euro (79,4% din datoria externă), în creştere cu 1,1% comparativ cu sfârşitul anului trecut.

Totodată, datoria externă pe termen scurt însuma la 28 februarie 18,9 miliarde de euro (20,6% din datoria externă), mai mare cu 1,1% faţă de finele anului trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici