Deficitul de cont curent a scăzut în februarie cu 75,5%

Deficitul de cont curent a scăzut în februarie cu 75,5% faţă de perioada similară din 2008, ritm mai accelerat decât în ianuarie, la 614 milioane de euro, în principal ca urmare a reducerii deficitului balanţei comerciale, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

23 afișări
Imaginea articolului Deficitul de cont curent a scăzut în februarie cu 75,5%

Deficitul de cont curent a scăzut în februarie cu 75,5%

În prima lună a acestui an, deficitul de cont curent a scăzut cu 54,6% faţă de prima lună din 2008, la 525 milioane de euro.

Influenţa determinantă asupra reducerii soldului contului curent din primele două luni ale acestui an a avut-o deficitul balanţei comerciale, care a însumat 961 milioane euro, în scădere cu 59,5% faţă de perioada ianuarie-februarie 2008, se arată într-un comunicat al BNR.

Soldul negativ al balanţei de bunuri şi servicii s-a redus de două ori şi jumătate în primele două luni, la 894 milioane de euro, comparativ cu nivelul de 2,23 miliarde euro înregistrat în primele două luni ale anului trecut.

Pe segmentul de bunuri, deficitul s-a diminuat tot de aproape două ori şi jumătate, de la 2,37 miliarde de euro la 961 milioane de euro, în timp ce soldul pe servicii a coborât de la 135 milioane de euro la 67 milioane de euro.

Soldul negativ consemnat de venituri s-a redus de la 806 milioane de euro în primele două luni ale anului trecut la 692 milioane de euro în acest an.

Pe de altă parte, transferurile au înregistrat un avans de 81%, ajungând la 972 milioane de euro.

În primele două luni, deficitul de cont curent a fost finanţat integral prin investiţii directe ale nerezidenţilor în România, comparativ cu nivelul acoperit în perioada similară a anului trecut, de 39,7%.
Valoarea investiţiilor s-a situat la 1,37 miliarde de euro, comparativ cu 995 milioane euro în primele două luni ale anului 2008.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici