Deficitul de cont curent a urcat cu 38,5% în primele şapte luni

Deficitul contului curent al balanţei de plăţi s-a plasat în primele şapte luni la 3,79 miliarde euro, în creştere cu 38,5% faţă de perioada similară a anului trecut, influenţa determinantă având-o balanţa transferurilor curente, care a consemnat un sold mai mic cu 32% faţă de ianuarie - iulie 2009.

26 afișări
Imaginea articolului Deficitul de cont curent a urcat cu 38,5% în primele şapte luni

Deficitul de cont curent a urcat cu 38,5% în primele şapte luni (Imagine: Mediafax Foto)

Soldul balanţei transferurilor curente a scăzut de la 2,27 miliarde euro în ianuarie-iulie anul trecut la 1,544 miliarde euro în perioada similară din 2010, potrivit datelor publicate vineri de Banca Naţională a României (BNR).

Deficitul balanţei comerciale a crescut cu 4,2% în primele şapte luni, la 3,825 miliarde de euro, potrivit datelor BNR.

Serviciile au avut în primele şapte luni o contribuţie negativă de 457 milioane euro, de peste patru ori mai mare decât nivelul de 105 milioane euro înregistrat în perioada similară din 2009, determinată în principal de sectorul alte servicii (-267 milioane euro).

Deficitul balanţei veniturilor a crescut cu 13% faţă de perioada ianuarie - iulie 2009, de la 1,34 miliarde euro la 1,5 miliarde euro.

Deficitul contului curent din primele şapte luni a fost finanţat în proporţie de 50,3% prin investiţii directe ale nerezidenţilor în România, care au însumat 1,9 miliarde de euro.

Datoria externă pe termen mediu şi lung s-a situat la finele lunii iulie la 70,499 miliarde de euro (80,5% din total datorie externă), în creştere cu 7,3% comparativ cu sfârşitul anului trecut.

Totodată, datoria externă pe termen scurt se situa la 17,043 miliarde euro la sfârşitul lunii iulie, reprezentând 19,5% din total datorie externă şi fiind cu 16,8% mai mare faţă de finele anului trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici