Depozitele populaţiei şi firmelor au scăzut în iulie cu 1,3% faţă de iunie

Depozitele populaţiei şi firmelor au scăzut în iulie cu 1,3% faţă de iunie, dar au crescut cu 5,8% comparativ cu aceeaşi lună de anul trecut, la 167,9 miliarde lei, în contextul unei reduceri lunare mai accentuate a economiilor în valută ale populaţiei, potrivit datelor BNR.

31 afișări
Imaginea articolului Depozitele populaţiei şi firmelor au scăzut în iulie cu 1,3% faţă de iunie

Depozitele populaţiei şi firmelor au scăzut în iulie cu 1,3% faţă de iunie (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Soldul depozitelor realizate în lei ale gospodăriilor populaţiei a scăzut cu 0,3%, la 61,95 miliarde lei, dar au urcat cu 3,1% (-3,8 la sută în termeni reali) faţă de luna iulie a anului precedent.

Plasamentele în lei ale persoanelor juridice, respectiv societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare, s-au diminuat cu 1,3% în iulie faţă de iunie, la 42,84 miliarde de lei, dar sunt mai mari cu 3,6% (-3,3 la sută în termeni reali) faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Totodată, economiile în valută ale rezidenţilor gospodării ale populaţiei şi persoane juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare), exprimate în lei, s-au redus cu 2,3%, la 63,11 miliarde de lei (exprimate în euro, depozitele în valută au crescut cu 0,5%, la 14,86 miliarde de euro).

Comparativ cu aceeaşi lună din 2009, depozitele în valută ale rezidenţilor exprimate în lei au crescut cu 10,4% (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenţilor au crescut cu 9,5%)

Depozitele în valută, exprimate în lei, ale gospodăriilor populaţiei au crescut faţă de iulie anul trecut cu 16,6% (exprimate în euro au crescut cu 15,6%), iar cele ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) s-au majorat cu 1,5% (exprimate în euro au avansat cu 0,7%).

Potrivit cursurilor medii lunare de schimb anunţate de BNR, leul s-a depreciat comparativ cu euro în iulie cu 0,5% faţă de iunie, de la 4,2396 lei/euro la 4,2611 lei/euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici