Dijmărescu: Nu văd necesară modificarea dobânzii de politică monetară

Dobanda de politică monetară ar trebui menţinută în următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie al BNR, care va avea în vedere alte măsuri, corespunzătoare situaţiei actuale şi cu efecte pe termen mai scurt, a declarat, miercuri, viceguvernatorul BNR Eugen Dijmărescu.

12 afișări
Imaginea articolului Dijmărescu: Nu văd necesară modificarea dobânzii de politică monetară

Dijmărescu: Nu văd necesară modificarea dobânzii de politică monetară (Imagine: Mediafax Foto)

"Din punctul meu de vedere, nu e nevoie de modificarea dobânzii de politică monetară. Noi avem şi alte constrângeri, de ordin intern, cicluri electorale diferite de restul ţărilor din regiune (...) Consiliul de Administraţie nu poate să nu discute despre situaţia actuală de pe piaţă şi ar putea fi luate măsuri care să vizeze efecte pe termen mai scurt, de până într-un an", a explicat Dijmărescu.

Întrebat despre clauzele de salvgardare introduse temporar de BNR în 2005, Dijmărescu consideră că nu este cazul reactivării lor, dar dacă situaţia o va impune, România ar putea cere acceptul Comisiei Europene chiar şi pentru astfel de măsuri.

Deşi a afirmat în urmă cu o zi că reducerea rezervelor minime obligatorii constituite de bănci nu este o prioritate pentru banca centrală, Dijmărescu nu a exclus ferm o astfel de măsură în următoarea şedinţă a CA, programată pentru data de 30 octombrie.

"Toate măsurile vor avea în vedere situaţia de pe piaţă de până la data şedinţei. Nu cunosc încă toate evoluţiile", a afirmat viceguvernatorul BNR.

El a refuzat să comenteze ce alte măsuri sunt la îndemâna băncii centrale în afară de rata dobânzii de politică monetară şi rezervele minime obligatorii.

La ultima şedinţă, din 25 septembrie, BNR a decis să menţină dobânda de politică monetară la 10,25% şi nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

BNR a decis, la finalul lunii iulie, majorarea ratei dobânzii de politică monetară, pentru a şaptea oară consecutiv, cu 0,25 puncte procentuale, la 10,25% pe an. Măsura a intrat în vigoare la 1 august.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici