Director Fitch: Creşterea salariilor profesorilor va avea un rol destabilizator în economie

Creşterea cu 50% a salariilor profesorilor va avea un rol destabilizator în economie, provocând presiuni inflaţioniste şi un deficit bugetar de peste 3% din PIB, iar acestea vor fi ştiri negative pentru profilul ratingului creditului suveran, consideră Andrew Colquhoun, director la Fitch Ratings.

18 afișări
Imaginea articolului Director Fitch: Creşterea salariilor profesorilor va avea un rol destabilizator în economie

Director Fitch: Creşterea salariilor profesorilor va avea un rol destabilizator în economie (Imagine: Mediafax Foto)

"Cred că impactul creşterii cu 50% a salariilor pentru cadrele didactice va fi unul destabilizator. Mă aşteptam deja la un deficit de peste 3% din PIB pentru anul următor înainte ca această masură să fie introdusă, iar dacă măsura va fi aplicată, deficitul bugetar din 2009 cu siguranţă va depăşi 3% din PIB", a spus Colquhoun pentru MEDIAFAX.

Oficialul Fitch a explicat că o astfel de măsură va avea un impact direct asupra presiunilor inflaţioniste şi va transmite un semnal negativ investitorilor internaţionali.

"Această creştere va provoca presiuni inflaţioniste în economie şi va transmite un semnal negativ investitorilor internaţionali. Ar putea conduce, de asemenea, la solicitări similare de creşteri din alte sectoare bugetare, ceea ce ar pune presiune şi mai mare pe inflaţie. Nici unul dintre aceste efecte nu ar fi pozitive pentru prospectul României de a adopta euro în 2014, deşi mai este destul timp până atunci. Toate acestea sunt semnale negative pentru profilul ratingului creditului suveran," a afirmat Colquhoun.

România este cotată de Fitch cu calificativul "BBB" pentru datoriile pe termen lung în valută, iar perspectiva a fost înrăutăţită, în luna ianuarie, de la "stabilă" la "negativă", unul dintre principalii factori care au stat la baza deciziei fiind creşterea deficitului de cont curent.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, vineri, că a promulgat legea prin care salariile cadrelor didactice vor creşte cu 50%, de la 1 octombrie.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici