Directoratul Băncii Comerciale Carpatica cere acordul acţionarilor pentru vânzarea, cumpărarea sau închirierea de active

Directoratul Băncii Comerciale Carpatica (BCC) cere acordul acţionarilor pentru dobândirea, vânzarea, schimbarea, închirierea de active, precum şi încheierea de acte de asociere pe o perioadă mai mare de un an.

436 afișări
Imaginea articolului Directoratul Băncii Comerciale Carpatica cere acordul acţionarilor pentru vânzarea, cumpărarea sau închirierea de active

Directoratul Băncii Comerciale Carpatica cere acordul acţionarilor pentru vânzarea, cumpărarea sau închirierea de active

Acţionarii sunt convocaţi într-o AGA pe 28 aprilie pentru a discuta propunerile Directoratului.

Pe ordinea de zi a şedinţei adunării gererale extraordinare se numără "aprobarea încheierii de către Directorat, pe durata exerciţiului financiar 2014, de acte juridice prin care banca să dobândească, să înstrăineze, să schimbe sau să constituie în garanţie active din actegoria activelor imobilizate ale băncii; acte juridice prin care banca închiriază active corporale pentru o perioadă mai mare de un an, de la acelaşi co-contractatnt sau persoane implicate ori afiliate; acte de asociere pe o perioadă mai mare de un an", potrivit convocatorului transmis marţi Bursei.

Directoratul ar putea fi astfel împuternicit să semneze acte a căror valoare depăşeşte, individual sau cumulat, 20% din totalul activelor imobilizate ale băncii, mai puţin creanţele.

Activele imobilizate reprezintă bunurile şi valorile cu o durată de utilizare mai mare de un an, iar activele circulante cuprind plasamentele de capital făcute pe perioade de timp scurte, de regulă mai mici de un an. Activele circulante sunt folosite pentru finanţarea curentă a activităţii unei companii.

În şedinţa AGA din 28 aprilie, acţionarii vor analiza şi situaţiile financiare înregistrate pentru 2013, repartizarea profitului, descărcarea de gestiune a Directoratului pentru 2013, precum şi bugetul de venituri şi chetuieli pentru 2014.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis la jumătatea lunii martie să suspende dreptul de vot la Banca Comercială Carpatica pentru principalul acţionar al băncii, Ilie Carabulea, aflat în arest preventiv, dar şi pentru Corneliu Tănase, care acţionează concertat cu Carabulea.

Tănase a cedat 9,95% din capitalul instituţiei de credit, prin două tranzacţii deal egale, cu câte 4,97% din acţiunile Băncii Carpatica, în valoare cumulată de 19,58 milioane lei (4,34 milioane euro).

Şeful Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a declarat recent pentru MEDIAFAX că va extinde grupul de acţionari care acţionează concertat la Banca Comercială Carpatică, incluzând şi persoanele care au preluat acţiuni de la Corneliu Tănase, operaţiuni considerate manipulare de piaţă şi pentru care banca centrală va sesiza DIICOT.

Potrivit unor surse din piaţa de capital, două persoane fizice au cumpărat pachetul de acţiuni vândut de Corneliu Tănase.

Carabulea controlează 41,2898% din capitalul social. Tănase deţinea anterior 11,2179% din titluri.

Printre motivele invocate în hotărârea BNR se află faptul că Ilie Carabulea nu mai îndeplineşte "criteriul de reputaţie, din perspectiva integrităţii", o condamnare a omului de afaceri şi faptul că acesta este cercetat penal, în stare de arest.

Carabulea şi Corneliu Tănase intenţionau să schimbe actuala conducere executivă, prin modificarea statului şi componenţei Consiliului de Supraveghere şi Directoratul, în timp ce managerii propun fuziunea cu altă bancă.

Carabulea şi Tănase au anunţat că nu sunt de acord cu introducerea pe ordinea de zi a AGA a propunerii Directoratului privind fuziunea cu o altă bancă şi cer operarea de urgenţă a rectificărilor necesare, potrivit unui al comunicat transmis de bancă Bursei.

Carabulea şi Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, au fost arestaţi preventiv pentru fapte de corupţie, la finele lunii ianuarie, fiind acuzaţi că, în mod fraudulos, în perioada mai - decembrie 2013, au reuşit să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF la societatea de asigurări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici