Directorul general al CFR SA a fost înlocuit cu un adjunct, iar CA-ul a fost completat

Directorul general al CFR SA, George Micu, a fost înlocuit de Ionel Voicu, director general adjuct pe proiecte europene, iar Consiliul de Administraţie al companiei a fost completat cu doi membri, după ce Victor Cionga şi George Ciobănaşu, selectaţi iniţial, au renunţat la această funcţie.

603 afișări
Imaginea articolului Directorul general al CFR SA a fost înlocuit cu un adjunct, iar CA-ul a fost completat

Directorul general al CFR SA a fost înlocuit cu un adjunct, iar CA-ul a fost completat (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Voicu, numit interimar, va conduce compania care administrează infrastructura feroviară până la finalizarea procedurii de selecţie a unui nou CEO, se arată într-un comunicat transmis de CFR SA.

Adunarea Generală a Acţionarilor CFR SA a revocat la 10 ianuarie întregul Consiliu de Administraţie, invocând managementul defectuos, şi a numit o nouă structură de conducere.

Din noul Consiliu de Administraţie fac parte Ovidiu Puţura, secretar de stat în Ministerul Justiţiei - ales şi preşedinte CA, Ovidiu Petrişor Artopolescu (membru al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica), Florin Luca (consultant financiar), Mircea Popa (secretar general la Departamentul pentru Energie) şi Constantin Sebeşean (manager privat).

Ultimii doi au fost numiţi în CA după ce Victor Cionga, fost director general al Bursei de Valori, şi George Ciobănaşu, auditor financiar, au renunţat la funcţia de administrator, la o săptămână de la numirea în această poziţie.

"Domnii Cionga Victor, managing partner la AZ Capital Advisors şi Ciobănaşu George, auditor financiar, care au fost iniţial selectaţi ca membri în Consiliul de Administraţie al companiei nu au fost de acord cu drepturile aferente acestei funcţii, îndeosebi cele financiare, pe care aceştia le-au considerat prea mici în raport cu obligaţiile. În aceste condiţii, au refuzat semnarea contractului. În prezent, Consiliul de Administraţie este statutar şi funcţionează conform legii", se spune în comunicat.

În schimb, Ciobănaşu şi Cionga afirmă că nu au solicitat o remuneraţie mai mare şi că retragerea din CA a fost determinată de solicitarea venită din partea acţionarului pentru semnarea în regim de urgenţă a contractului de mandat, în condiţiile în care anumite prevederi erau extrem de delicate.

"Explicaţia reprezentanţilor CFR SA este regretabilă, cu atât mai mult cu cât nu este exactă. Noi nu am solicitat o remuneraţie mai mare; din contra, am considerat că acest aspect nu este prioritar şi ar putea fi revizitat mai târziu, lucru pe care l-am menţionat în mod repetat în discuţiile avute în cursul zilei de joi, 15 ianuarie, atât cu ceilalaţi membri ai CA-ului, cât şi cu reprezentanţii acţionarului. Motivul retragerii noastre, pe care ne vedem nevoiţi acum să-l facem public, este legat de presiunea exercitată din partea acţionarilor pentru semnarea în regim de urgenţă a unui contract de mandat, în condiţiile în care anumite prevederi erau extrem de delicate şi, din punctul nostru de vedere, necesitau o negociere pe care noi am estimat-o la maximum trei zile lucrătoare. Considerăm că prin aceasta abordare s-au ignorat cerinţe minime de guvernanţă corporativă. Acesta a fost motivul pentru care ne-am retras şi am comunicat în scris decizia şi motivaţia acesteia prin email încă de joi seara reprezentanţilor acţionarului şi celorlalţi membri ai Consiliului de Administraţie", au transmis Ciobănaşu şi Cionga.

Fostul Consiliu de Administraţie era format din Florian Raimund Kubinski (preşedinte, CFO Volksbank România), George Micu (membru, director general CFR SA), Enache Jiru (membru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor) şi Sebastian Tcaciuc (membru).

Kubinski a comunicat la 11 ianuarie că în cele nouă luni de mandat Consiliul de Administraţie din care a făcut parte a respectat angajamentele asumate în faţa instituţiilor financiare internaţionale şi a adoptat măsuri care au avut ca efect înregistrarea de profit de către companie şi eliminarea datoriilor faţă de buget.

Corpul de Control al Ministerului Tranporturilor a sesizat DNA şi Secţia Regională de Poliţie de Transporturi Bucureşti după un control la CFR SA, în urma căruia au fost constatate deficienţe de natură economică, administrativă sau organizatorică, precum şi indicii privind săvârşirea de infracţiuni.

Ministerul Transporturilor a dispus controale şi la companiile Tarom, CFR Marfă, CFR Călători şi Societatea de Administrare Active Feroviare SAAF, perioada analizată fiind ianuarie 2012 - septembrie 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici