Directorul general al FMI: Există riscul unei supraîncălziri a economiilor emergente

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a avertizat duminică în privinţa riscului de supraîncălzire a economiilor emergente, din cauza măsurilor excepţionale întreprinse de băncile centrale din Statele Unite şi Europa, confirmând îngrijorarea exprimată de state precum Brazilia.

216 afișări
Imaginea articolului Directorul general al FMI: Există riscul unei supraîncălziri a economiilor emergente

Directorul general al FMI: Există riscul unei supraîncălziri a economiilor emergente (Imagine: Bogdan Maran- MediafaxFoto)

"Politicile monetare relaxate din ţările dezvoltate ar putea alimenta un flux de capital speculativ către economiile emergente", a afirmat Lagarde la încheierea reuniunii anuale a FMI şi a Băncii Mondiale de la Tokyo, relatează AFP.

Ea a arătat că această tendinţă este în mod clar accentuată de dobânzile ridicare din principalele puteri emergente.

Cuplarea acestor factori "poate restrânge capacitatea acestor economii să absoarbă posibile fluxuri mari de capital şi să conducă la o supraîncălzire, la formarea unor bule financiare şi la apariţia unor dezechilibre financiare", consideră Lagarde.

Pentru combaterea încetinirii creşterii economice, mai multe bănci centrale, precum Rezerva Federală în Statele Unite, Banca Centrală Europeană (BCE) şi Banca Japoniei au injectat lichidităţi masive în circuitul financiar şi au redus puternic dobânzile cheie la niveluri apropiate de zero.

Unele state emergente consideră că astfel de măsuri le destabilizează economia, prin atragerea fluxurillor speculative şi apreciarea artificială a monedelor lor, în detrimentul exporturilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici