Directorul general al Yahoo! a fost concediat prin telefon

Directorul general al Yahoo!, Carol Bartz, a fost concediată prin telefon de preşedintele consiliului de administraţie al companiei, Roy Bostock, după un mandat de doi ani şi jumătate marcat de stagnarea acţiunilor şi de distanţarea de partenerul din China, Alibaba.

2340 afișări
Imaginea articolului Directorul general al Yahoo! a fost concediat prin telefon

Directorul general al Yahoo a fost concediat prin telefon (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Directorul financiar, Tim Morse, va prelua interimar funcţia de director general.

Compania va căuta un nou lider, care trebuie să conducă o luptă grea pe piaţa publicităţii online şi conţinutului cu rivali de talia Google şi Facebook.

Acţiunile Yahoo! au urcat cu 6% în sesiunea de tranzacţionare de seară la New York. Valoarea acţiunilor este uşor mai ridicată decât la începutul mandatului lui Bartz, în ianuarie 2009.

"Îmi pare foarte rău să vă anunţ că tocmai am fost concediată prin telefon de către preşedintele consiliului de administraţie al Yahoo!. A fost o plăcere să lucrez cu voi toţi şi vă doresc toate cele bune de acum înainte", scrie Bartz într-un scurt mesaj email trimis angajaţilor, citat de Reuters.

Mişcarea nu a surprins prea mulţi jucători de pe Wall Street, care au asistat până acum la critici tot mai vehemente la adresa lui Bartz şi la scăderea constantă a veniturilor.

Unii analişti au arătat că plecarea lui Bartz semnalează că compania a rămas fără opţiuni, după ce nu a reuşit să-şi asigure o poziţie dominantă pe piaţa advertisingului şi conţinutului online şi a fost nevoită să cedeze operaţiunile pe căutare către Microsoft în cadrul unui parteneriat.

Acordul, conform căruia Microsoft se ocupă de căutări pentru Yahoo! şi păstrează o parte din veniturile din publicitate, pare să favorizeze gigantul software.

Yahoo! a rămas una dintre cele mai populare destinaţii de pe internet, dar se confruntă cu o concurenţă tot mai dură din partea unor jucători noi, precum Facebook, dar şi din partea vechilor giganţi care au făcut istorie în spaţiul online, ca Google.

Valoarea de piaţă a Google ste de 170 miliarde de dolari, de peste zece ori mai mare decât Yahoo!, care are o capitalizare de circa 16 miliarde de dolari.

O sursă apropiată companiei a declarat că decizia de a o concedia pe Bartz a fost votată în unanimitate de cei opt membri independenţi din Consiliul de Administraţie.

Carol Bartz şi cofondatorul Yahoo! Jerry Yang, de asemenea membri ai Consiliului, nu au participat la şedinţă, a adăugat persoana citată.

Yahoo! deţine 40% din acţiunile companiei chineze Alibaba, care controlează mai multe site-uri foarte populare în China, cea mai importantă piaţă de creştere la nivel mondial.

Yahoo! deţine de asemenea, în parteneriat cu operatorul japonez de telecomunicaţii mobile Softbank, compania Yahoo! Japan.

Analiştii estimează că activele din Asia ale Yahoo!! valorează între 7 miliarde de dolari şi 9 miliarde dolari.

Relaţiile dintre Yahoo! şi Alibaba s-au deteriorat semnificativ în timpul mandatului lui Bartz. Fondatorul companiei chineze, Jack Ma, a încercat fără succes să cumpere participaţia deţinută de partenerul american.

O sursă din conducerea Alibaba a declarat pentru Reuters că demiterea lui Bartz nu va rezolva disputa.

Divergenţele dintre cele două companii au ajuns la apogeu în luna mai a acestui an, când s-a aflat că Alibaba a cedat site-ul Alipay, unul dintre cele mai importante din portofoliu, către o companie controlată de Jack Ma, fără să anunţe sau să consulte Yahoo!.

Preşedintele Yahoo!, Roy Bostock, şi-a exprimat în luna iunie susţinerea pentru Bartz, unul dintre cei mai criticaţi directori pe Wall Street, care s-a remarcat prin atitudinea dură şi limbajul îndrăzneţ.

Concedierea lui Bartz marchează un deceniu de decădere pentru Yahoo!, ale cărei acţiuni au coborât de la peste 125 de dolari în ianuarie 2000 la circa 13 dolari în prezent.

Bartz a venit în ianuarie 2009 la Yahoo! după un mandat de succes la conducerea gigantului software Autodesk, cu speranţe ridicate că va reuşi să revigoreze compania în urma eşecului patronat de Jerry Yang în negocierile cu Microsoft. Compania cofondată de Bill Gates oferise atunci 47,5 miliarde de dolari pentru a cumpăra Yahoo!, propunere respinsă de Yang, care a considerat că preţul este prea mic.

Bartz mai avea peste un an din contractul de patru ani cu Yahoo!.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici