Directorul operaţional al Ford preia poziţia de CEO de la 1 iulie

Ford Motor l-a promovat pe directorul operaţional Mark Fields în funcţia de director executiv, de la 1 iulie, urmând să îl înlocuiască pe actualul CEO, Alan Mulally, al cărui mandat se încheie în acest an.

82 afișări
Imaginea articolului Directorul operaţional al Ford preia poziţia de CEO de la 1 iulie

Alan Mulally (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Mark a transformat mai multe din operaţiunile grupului la nivel mondial în afaceri solide, în timpul carierei de 25 de ani de la Ford. Acum, Mark este pregătit să conducă în viitor compania, ca CEO", a declarat într-un comunicat preşedintele executiv Bill Ford, relatează Bloomberg

Mulally, în vârstă de 68 de ani, ar fi urmat să rămână în funcţie până la sfârşitul acestui an, dar a decis să se retragă mai repede.

Mulally, cu lacrimi în ochi, a fost ovaţionat de angajaţi, la sediul central al Ford din Dearborn, Michigan.

Ford lansează în acest an 23 de noi modele de vehicule, din care un număr record de 16 în America de Nord. Această campanie are nevoie de modernizarea fabricilor, inclusiv oprirea activităţilor timp de 13 săptămâni la două uzine din Statele Unite, unde vor fi produse camionetele F-150.

Producătorul auto a promis investitorilor că declinul din acest an al profitului va fi urmat de rezultate mai bune în 2015.

"Implicaţiile pentru Ford sunt enorme. Datorită vârstei lui Martk Fields, care este tânăr pentru un CEO în industria auto, este probabil să conducă Ford pentru mult timp. El a dovedit strălucire, în planul de redresare a Ford, creat înainte de sosirea lui Mulally şi care a fost în mare parte acceptat de acesta şi de restul conducerii companiei", a declarat Eric Ibara, analist la Kelley Blue Book.

Surse apropiate situaţiei au declarat că Mulally ar putea ocupa în continuare o funcţie de rang înalt, ca membru într-un consiliu de administraţie sau ca preşedinte de companie. Mulally vrea să joace în continuare un rol în lumea corporatistă, să susţină importanţa producţiei şi inovaţiei în America, au arătat sursele.

Cu o carieră de peste 45 de ani la Boeing şi Ford, Mulally a devenit specialist în management şi afaceri în Asia, acordând consultanţă preşedintelui Barack Obama în domeniul comerţului internaţional.

Mullaly a fost în cursa pentru preluarea conducerii Microsoft, dar s-a retras în ianuarie, afirmând că va rămâne la Ford până la sfrşitul lui 2014.

"Geniul lui Mulally a fost anticiparea scăderii dramatice a vânzărilor, în urma crizei financiare din 2008, salvând Ford de umilinţa de a declara falimentul. Pentru acest motiv, Mulally şi-a asigurat un loc în rândul liderilor vizionari ai Ford", a spus Ibara.

Ford a câştigat 42,3 miliarde de dolari în ultimii cinci ani, după ce a pierdut 30,1 miliarde de dolari din 2006, anul venirii lui Mulally, şi până în 2008.

Anul trecut, vânzările Ford au urcat cu 11%, datorită cererii pentru SUV-urile Escape, camionetele serie F şi sedanurile Fusion.

În China, cea mai mare piaţă auto din lume, vânzările Ford sunt mai mari decât cele ale Toyota.

În aceste condiţii, cea mai mare provocare pentru Mark Fields este să fie succesorul lui Mulally.

Fields, care va deţine atât funcţia de preşedinte cât şi cea de CEO, a coordonat la rândul său mai multe planuri de redresare, în cariera sa de 25 de ani la Ford.

În anul 2000, la vârsta de 39 de ani, Fields a devenit director general al Mazda, la care Ford deţinea la acea dată o participaţie de control. El a coordonat redresarea Mazda cu un grup de directori ai Ford, cu care ulterior a colaborat pentru revitalizarea diviziei nord-americane a Ford. Această divizie a obţinut anul trecut un profit înainte de taxe record.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici