Discuţii Ponta-Băsescu-Isărescu pentru a atenua efectele din Grecia asupra României

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că va discuta în cursul zilei cu preşedintele Traian Băsescu şi cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pentru a face un grup de lucru care să încerce atenuarea efectelor situaţiei din Grecia asupra sistemului bancar românesc şi asupra României.

1266 afișări
Imaginea articolului Discuţii Ponta-Băsescu-Isărescu pentru a atenua efectele din Grecia asupra României

Discuţii Ponta-Băsescu-Isărescu pentru a atenua efectele din Grecia asupra României (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Situaţia politică din Grecia nu s-a rezolvat ieri. Sunt semne destul de negative că se va merge din nou la alegeri. Voi discuta azi şi cu guvernatorul BNR şi cu preşedintele României, obligatoriu trebuie să facem un grup de lucru pentru a încerca să atenuăm efectele asupra sistemului bancar românesc şi asupra României, efecte produse de prelungirea şi se pare chiar accentuarea crizei politice din Grecia", a spus Ponta.

Tensiunile politice din Grecia au adus în prim plan posibilitatea ieşirii din zona euro, Europa începând să estimeze consecinţele unei astfel de decizii.

Miniştrii Finanţelor din zona euro se vor reuni luni la Bruxelles, iar discuţiile vor fi, probabil, monopolizate de situaţia din Grecia şi de posibilitatea ieşirii statului din zona euro, opţiune care a trecut în centrul dezbaterii privind criza.

Der Spiegel, una dintre cele mai importante publicaţii europene, deschide ediţia de luni cu un material intitulat "Acropole, adio - de ce ar trebui ca Grecia să părăsească euro".

Printre principalele puncte subliniate de Der Spiegel este posiblitatea ca UE să continue să finanţeze Grecia chiar şi în cazul plecării statului din zona euro.

Comisia Europeană nu ia în calcul relaxarea condiţiilor din acordul cu Grecia, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al CE Amadeu Altafaj, dezminţind o ştire transmisă anterior de Real News Atena.

Totodată, oficialii băncilor centrale din Europa discută posibilitatea ieşirii Greciei din zona euro şi strategii pentru a face faţă consecinţelor, a declarat vineri Per Jansson, viceguvernator al băncii centrale a Suediei.

Comisarul european pentur Economie şi Politică Monetară, Olli Rehn, a declarat că zona euro este mai rezistentă decât acum doi ani la o posibilă plecare a Greciei.

"Cred în continuare că Grecia poate rămâne în zona euro şi poate găsi o modalitate de a se asigura că-şi va respecta angajamentele. Ar fi mult mai rău pentru Grecia şi pentru cetăţenii ei, în special pentru cei mai săraci, decât pentru restul Europei. Şi Europa ar suferi, dar Grecia ar suferi mai mult", consideră Rehn.

Guvernul de la Atena ar rămâne fără bani la începutul luni iulie dacă creditorii externi ar hotărî să nu distribuie următoarea tranşă din programul de finanţare externă, potrivit unui raport prezentat săptămâna trecută de Bank of America Merrill Lynch.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici