Distribuitorii de gaze vor transmite Departamentului pentru Energie liste cu consumatorii protejaţi

Distribuitorii de gaze şi transportatorul Transgaz Mediaş (TGN) vor transmite Departamentului pentru Energie, până la 15 noiembrie, o listă cu consumatorii de gaze protejaţi, a căror aprovizionare cu gaze nu poate fi sistată în nicio situaţie, potrivit unui proiect de act normativ.

175 afișări
Imaginea articolului Distribuitorii de gaze vor transmite Departamentului pentru Energie liste cu consumatorii protejaţi

Distribuitorii de gaze vor transmite Departamentului pentru Energie liste cu consumatorii protejaţi (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto0

Scopul proiectului este garantarea securităţii aprovizionării cu gaze prin asigurarea funcţionării corecte şi continue a pieţei interne a gazelor naturale şi prin stabilirea unor măsuri excepţionale care urmează să fie puse în aplicare în cazul în care piaţa nu mai este în măsură să furnizeze cantităţile necesare de gaze, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern elaborat de Departamentul pentru Energie.

În categoria consumatorilor protejaţi intră clienţii casnici, autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice de drept public sau privat care îşi desfăşoară activitatea în domeniul sănătăţii, educaţiei, asistenţei sociale, hotelier şi alte facilităţi de cazare.

Din aceeaşi categorie fac parte şi producătorii de energie termică destinată consumului clienţilor casnici şi instituţiilor publice, clienţii industriali, dar doar pentru acea cantitate de gaze necesară menţinerii integrităţii fizice a instalaţiilor exploatate şi/sau a securităţii mediului, şi clienţii industriali noi, pentru acea cantitate de gaze naturale necesară menţinerii integrităţii fizice a instalaţiilor exploatate şi/sau a securităţii mediului.

De asemenea, sunt consideraţi consumatori protejaţi şi IMM-urile şi serviciile sociale esenţiale, cu condiţia să fie racordate la o reţea de distribuţie sau de transport de gaze naturale şi ca toţi
aceşti consumatori suplimentari să nu reprezinte mai mult de 20 % din consumul total de gaze, precum şi instalaţiile de termoficare, în măsura în care furnizează energie IMM-urilor şi serviciilor sociale esenţiale.

Pe lângă consumatorii de gaze protejaţi, este definită şi categoria clienţilor întreruptibili de siguranţă care, prin reducerea consumului de gaze până la oprire contribuie la menţinerea securităţii în aprovizionarea cu gaze naturale în situaţie de urgenţă.

Situaţiile în care consumatorii trebuie protejaţi sunt când se înregistrează temperaturi extreme pentru o perioadă de vârf de şapte zile, constatate statistic o dată la 20 de ani, în orice perioadă de cel puţin 30 de zile în care cererea de gaze este "excepţional de mare", respectiv când pentru o perioadă de cel puţin 30 de zile infrastructura principală de gaze este efectată în condiţii normale de iarnă.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, declara la mijlocul lunii septembrie, când grupul rus Gazprom a diminuat livrările de gaze către clienţi din România, că în perioada de iarnă consumatorii locali de gaze nu ar avea nicio problemă chiar dacă Gazprom ar opri în totalitate livrările de gaze şi iarna ar fi extrem de dificilă.

România consumă anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale şi produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenţa este importată din Rusia, prin firme intermediare, la preţuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern.

Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja în piaţa liberă, în timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de circa 16% sunt consumatori non-casnici care cumpără gaze la preţ reglementat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici