Dobânzile la credite ar putea să nu scadă în perioada următoare

Dobânzile la credite ar putea să nu scadă în perioada următoare, din cauza riscului de credit ridicat, care încă nu s-a stabilizat, a declarat, marţi, preşedintele Bancpost, Mihai Bogza.

14 afișări
Imaginea articolului Dobânzile la credite ar putea să nu scadă în perioada următoare

Dobânzile la credite ar putea să nu scadă în perioada următoare (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Criza creează incertitudini pe care le cuantificăm prin prisma neperformanţei creditelor. Trebuie să introducem neperformanţa în riscul de credit, care e foarte greu de cuantificat şi pentru care nu vedem încă o stabilizare. De aceea există un risc real de a nu vedea o scădere a dobânzilor la credite în perioada următoare", a afirmat Bogza, după o conferinţă de presă.

El a arătat că riscul de credit reprezintă cea mai mare componentă a costului împrumutului, urmată de incertitudinea funcţionării afacerilor companiilor cu credite.

Bogza a explicat că fiecare sector din economie şi fiecare companie are propriile sale probleme, pe care e dificil să le cuantifice, iar pentru bancă este greu să evalueze situaţia acestora atunci când solicită credite.

Pentru a continua creditarea, Bancpost a ales să se orienteze spre anumite sectoare mai puţin afectate de criza financiară, precum cel al alimentelor şi băuturilor, care au avut o activitate susţinută, chiar şi în perioada de criză. El a arătat că banca se va orienta şi către alte sectoare de acest gen, însă fără a le menţiona.

Bancpost urmăreşte în continuare să raţionalizeze costurile şi să administreze eficient portofoliul de clienţi, precum şi să asigure în continuare o lichiditate crescută.

"Vrem să menţinem raportul dintre depozite şi credite supraunitar", a spus Bogza.

El a arătat că activitatea de creditare a băncii nu s-a oprit la niciun moment, însă cererea de credite este foarte scăzută, întrucât nici persoanele fizice şi nici companiile nu mai au curaj să ia credite.

Bogza a precizat că Bancpost va acţiona în continuare în funcţie de mersul economiei, dacă aceasta va înregistra o creştere sau dacă va stagna în continuare.

Totodată, el a menţionat că banca este pregătită să reducă în continuare costurile, dacă perspectivele de dezvoltare a activităţii vor fi negative. Anul trecut, banca a închis şapte unităţi, iar numărul salariaţilor a fost redus cu 10%.

"Nu ne-am dorit nici atunci şi nu ne dorim nici anul acesta să reducem personalul, pentru că am investit în angajaţi, însă va trebui să reducem costurile, dacă vom fi nevoiţi de situaţie", a arătat Bogza.

La rândul său, Theodore Karakassis, directorul general adjunct al grupului Eurobank EFG, acţionarul majoritar al Bancpost, a afirmat că strategia grupului este de a continua activitatea bancară în România şi de a acorda credite, însă doar clienţilor responsabili.

"Strategia noastră este să continuăm activitatea în România, să încercăm să dăm credite, dar să găsim clienţi buni. Nu trebuie să dăm bani tuturor care cer, ci doar celor care îi folosesc cu responsabilitate, pentru că trebuie să fim atenţi în această perioadă", a spus Karakassis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici