Dolarul american pierde treptat statutul de principală monedă de referinţă

Dolarul american pierde treptat statutul de principală monedă de referinţă la nivel global, în favoarea euro, însă trecerea bruscă la o altă valută ar crea, în condiţiile actuale, şi mai multe probleme pieţelor financiare, a declarat pentru Reuters ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde.

189 afișări
Imaginea articolului Dolarul american pierde treptat statutul de principală monedă de referinţă

Dolarul american pierde treptat statutul de principală monedă de referinţă (Imagine: Mediafax Foto)

"Schimbarea este treptată şi reflectă mai bine calităţile dolarului, pe de o parte, şi ale euro, pe de altă parte. Procesul trebuie să fie cât mai lent, deoarece nu dorim o schimbare majoră în această perioadă de volatilitate foarte ridicată, care ar induce noi dificultăţi şi chiar mai multă volatilitate", a arătat vineri Lagarde într-un interviu acordat agenţiei de presă.

Dolarul american este, din 1944, principala valută de referinţă a sistemului financiar mondial şi a rămas moneda internaţională preferată şi după introducerea modelului actual al pieţelor monetare, în 1971, fiind urmat de euro.

Criza financiară a provocat dezbateri aprinse asupra structurii sistemului financiar internaţional, inclusiv cu privire la rolul dolarului.

"Cred că este o problemă de echilibru, de forţă relativă. Economia Europei, în ansamblu, este cel mai mare jucător la nivel global, şi cu cât creşte zona euro cu cât se consolidează moneda unică şi cu atât devine mai atractivă, din multe puncte de vedere", a continuat Lagarde.

Ministrul francez a adăugat că Grupul celor Şapte naţiuni puternic industrializate îşi va menţine poziţia faţă de fluctuaţiile puternice pe pieţele valutare, considerate indezirabile.

Întrebată dacă G7 este pregătit să intervină direct pe pieţele valutare, Lagade a afirmat că "trebuie să analizăm situaţia, să privim realitatea, mişcările care au loc - dar există un set de instrumente şi niciunul nu este interzis".

Totodată, ea s-a arătat mulţumită de reducerea dobânzii de politică monetară în zona euro, măsură luată joi de Banca Centrală Europeană (BCE).

"M-am bucurat să aud, de la preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, că ar trebui să ne aşteptăm la o nouă reducere înainte de sfârşitul anului", a spus Lagarde.

BCE a redus, joi, dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 3,25%, iar economiştii anticipează o nouă scădere, similară, până la finele anului 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici