Draghi: Este tot mai greu de găsit o soluţie pentru Grecia

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat miercuri seara, la câteva ore după ce instituţia a menţinut blocarea finanţării băncilor elene la nivelul de circa 89 de miliarde de euro, că este tot mai greu de găsit o soluţie pentru criza din Grecia, relatează Bloomberg.

2055 afișări
Imaginea articolului Draghi: Este tot mai greu de găsit o soluţie pentru Grecia

Draghi: Este tot mai greu de găsit o soluţie pentru Grecia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întrebat de jurnalişti dacă va reuşi să închidă dosarul Grecia, a spus că este foarte dificil.

"Nu ştiu. De această dată este foarte dificil", a arătat Draghi, citat de publicaţiile Il Sole 24 Ore şi Corriere della Sera.

Un purtător de cuvânt al BCE a refuzat să comenteze informaţiile.

Remarcile lui Draghi scot în evidenţă impasul cu care se confruntă liderii din zona euro, care aşteaptă propunerile de reformă ale guvernului condus de premierul elen Alexis Tsipras, înainte de termenul limită care expiră joi la miezul nopţii.

În lipsa unui program de reforme credibil din partea autorităţilor de la Atena, Draghi şi colegii săi din consiliul guvernatorilor BCE nu au mai mărit asistenţa de urgenţă acordată băncilor din Grecia, în prezent de aproape 89 de miliarde de euro.

Şeful băncii centrale germane, Jens Weidmann, membru în consiliul guvernatorilor BCE, a afirmat joi că instituţia trebuie să blocheze în continuare împrumuturile de urgenţă destinate băncilor elene, iar măsurile de control al capitalului să fie menţinute până când autorităţile din Grecia vor ajunge la un acord cu creditorii.

Weidmann a mai spus că orice fel de asistenţă pe termen scurt destinată Greciei trebuie să vină din partea guvernelor şi nu a băncilor centrale.

Oficiali din zona euro au discutat neoficial un aranjament prin care BCE să menţină lichidităţile pentru băncile elene, în schimbul unor garanţii pentru împrumuturi, potrivit unor persoane aproapiate discuţiilor.

Grecia a cerut miercuri, în mod oficial, un plan de salvare pe o perioadă de trei ani din fondul de salvare al zonei euro şi a promis că va începe să implementeze unele dintre reformele solicitate de către creditori începând de săptămâna viitoare.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi. Actuala situaţie nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria ţării. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate de plăţi tehnică, restructurând o datorie suverană de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvată de creditorii europeni.

Grecia riscă în prezent să nu poată plăti deloc datoria de 323 de miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici