Dragnea: Banca Industrială a Chinei a decis să susţină financiar proiectul reactoarelor 3 şi 4

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, luni, după o întrevedere cu preşedintele Băncii Industriale şi Comerciale din China, că această instituţie bancară a decis să susţină financiar proiectul de investiţii pentru realizarea reatoarelor 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă.

305 afișări
Imaginea articolului Dragnea: Banca Industrială a Chinei a decis să susţină financiar proiectul reactoarelor 3 şi 4

Dragnea: Banca Industrială a Chinei a decis să susţină financiar proiectul reactoarelor 3 şi 4 (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto/AFP)

"Preşedintele Băncii Industriale şi Comerciale din China a prezentat interesul foarte clar şi decizia conducerii băncii de a susţine finaciar proiectele de investiţii convenite de cele două guverne, respectiv proiectul de investiţii pentru realizarea reatoarelor 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Cernavdă şi proiectele de investiţii în celelalte capacităţi de producţie de energie care sunt în negocieri foarte avansate", a spus Dragnea.

El a arătat că discuţiile se poartă referitor la folosirea tehnologiei canadiene la cele două reactoare, având în vedere că întreg sistemul din România este construit pe această tehnologie.

Nuclearelectrica are în prezent două reactoare nucleare în funcţiune cu care acoperă aproximativ 18% din consumul anual de energie.

Construirea a două noi reactoare ar presupune costuri evaluate la 6,4 miliarde de euro. Proiectul a început în 2006, cu parteneri europeni, care s-au retras din proiect invocând inclusiv implicarea Chinei în proiect, situaţie considerată de unii investitori "incompatibilă" cu evalurile iniţiale.

Totodată, potrivit vicepremierului, banca chineză va finanţa şi proiectele privind celelalte hidrocentrale aflate în discuţie, precum cea de la Tarniţa, precum şi un proiect privind realizarea unui parc eolian.

Ideea construcţiei hidrocentralei de la Tarniţa datează din timpul regimului comunist, iar investiţia este evaluată la 1,1 miliarde de euro.

Dragnea a menþionat că preşedintele băncii chineze a prezentat şi decizia fermă de a susţine investiţia în infrastructura feroviară din România, în special trenul de mare viteză.

Potrivit lui Dragnea, banca chineză analizează atent posibilitatea de a deschide o filială şi în România.

"Finanţând proiecte care însumează valori extrem de mari, poate peste 10 miliarde euro, banca analizează posibilitatea de a deschide o filială în România. Au o filială în Polonia", a spus Dragnea.

Întrebat cum îşi vor recupera chinezii banii investiţi în România, el a arătat că acest lucru face parte din detaliile de negociere.

"Principiul e win-win. Noi câştigăm comenzi în industria românească, locuri de muncă, şi dacă toate aceste proiecte se realizează, vorbim de mii şi mii de locuri de muncă; numai la Cernavodă putem vorbi de opt-nouă mii de locuri de muncă directe, venituri în plus la buget, consolidarea independenţei energetice a României”, a precizat Dragnea.

El a mai spus că Banca Industrială şi Comercială din China are active financiare de 3,2 trilioane de dolari, instituţia bancară, cu filiale în peste 40 de ţări din lume, finanţând marile investiţii pe care companiile chinezeşti le fac şi în China, dar şi în lume.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici