DTZ: Chiriile spaţiilor de birouri din Bucureşti ar putea creşte cu până la 25% în 2008

Chiriile pentru spaţiile de birouri din Bucureşti ar putea să crească în acest an cu până la 25%, evoluţie apropiată de cea înregistrată în 2007, în condiţiile în care oferta se va menţine sub nivelul cererii, potrivit estimărilor companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

1 afișare
Imaginea articolului DTZ: Chiriile spaţiilor de birouri din Bucureşti ar putea creşte cu până la 25% în 2008

DTZ: Chiriile spaţiilor de birouri din Bucureşti ar putea creşte cu până la 25% în 2008

"Datorită faptului că oferta este încă deficitară faţă de cererea de spaţii în continuă creştere, nivelul chiriilor a crescut anul trecut cu cel puţin 20%. În aceste condiţii estimăm pentru 2008 o nouă creştere, care să nu depăşească însă 25%", a declarat, într-un comunicat Mihaela Cnobloch, consultant senior în cadrul departamentului birouri al DTZ.

Ea a precizat că stocul de birouri din Capitală este deja epuizat, piaţa fiind dominată de contracte de pre-închiriere. Astfel, rata de neocupare a spaţiilor este de maxim 1%.

"Spaţiile de birouri finalizate până la sfârşitul anului 2007 au ajuns la circa un milion de metri pătraţi. Estimăm până la sfârşitul acestui an că stocul va ajunge la peste 1,4 milioane de metri pătraţi", a adăugat reprezentantul companiei.

Potrivit DTZ, zonele preferate pentru construcţia de birouri rămân cele situate în partea de nord a oraşului, respectiv Băneasa, Pipera şi Barbu Văcărescu.

De asemenea, analiştii companiei estimează pentru acest an o continuare a reducerii randamantelor pe această piaţă, sub 6%.

"Având în vedere că s-au încheiat tranzacţii în jur de 6% în 2007, estimăm pentru 2008 un randament sub această valoare pentru proiectele de calitate superioară sau cel mult egal cu 6%", a precizat Cnobloch.

Potrivit celor mai recente date disponibile, chiriile medii la spaţiile de birouri din Bucureşti se situau în jurul valorii de 19-20 euro pe metru pătrat pe lună anul trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici