După trei ani de austeritate şi tăierea a 100 miliarde de euro, datoria Greciei a scăzut cu doar 1 miliard de euro

Datoria Greciei a scăzut cu mai puţin de 1 miliard euro în ultimii trei ani de austeritate, de la 310,3 miliarde euro în martie 2010 la 309,36 miliarde de euro în martie anul acesta, perioadă în care statul elen a beneficiat şi de ştergerea unor obligaţii financiare de peste 100 de miliarde de euro.

287 afișări
Imaginea articolului După trei ani de austeritate şi tăierea a 100 miliarde de euro, datoria Greciei a scăzut cu doar 1 miliard de euro

După trei ani de austeritate şi tăierea a 100 miliarde de euro, datoria Greciei a scăzut cu doar 1 miliard de euro (Imagine: Shutterstock)

Datoria a crescut cu 29 miliarde de euro în perioada de 12 luni încheiată în martie, arată date ale Ministerului Finanţelor de la Atena, citate de cotidianul local To Vima.

Grecia avea o datorie publică de 280,3 miliarde de euro în martie 2012, după ştergerea a peste 100 de miliarde de euro prin impunerea de pierderi mari investitorilor din sectorul privat care deţineau obligaţiuni ale statului.

De asemenea, guvernul a derulat în decembrie o campanie de răscumpărare de obligaţiuni proprii la preţuri mult sub valoarea nominală, folosind bani împrumutaţi de la fondul de urgenţă al zonei euro. Răscumpărarea de obligaţiuni a ajutat statul să economisească circa 20 miliarde de euro în privinţa administrării datoriei.

Datoria Greciei a atins un nivel record de 367,9 miliarde de euro în decembrie 2011.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, fondul de urgenţă al zonei euro şi FMI au acordat Greciei împrumuturi de 205,1 miliarde de euro, prin două pachete diferite de sprijin financiar.

În timp ce datoria a coborât foarte puţin, prăbuşirea economiei, cu circa un sfert din PIB faţă de 2008, face nivelul îndatorării nesustenabil, notează To Vima.

Comisia Europeană estimează o îndatorare de 175% din PIB pentru acest an şi 2014, urmată de un declin treptat, până la 160% din PIB în 2016.

Înlocuirea finanţării prin obligaţiuni cu împrumuturi de la fondul de stabilitate al zonei euro şi FMI a adus statului elen extinderea maturităţii datoriei şi reducerea dobânzilor pe care trebuie să le plătească.

Pachetele de împrumuturi externe au fost condiţionate de adoptarea de măsuri dure de austeritate de către guvern, inclusiv concedieri în sectorul public, reduceri de salarii, creşteri de taxe şi privatizări.

Până la sfârşitul anului 2020, Grecia s-a angajat să achite în contul datoriei 82 miliarde de euro. Ulterior, guvernul trebuie să plătească anual între 4 şi 8 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici