E.ON: Creşterea preţului petrolului va scumpi gazele de import

Creşterea preţului petrolului în urma situaţiei din plan extern va avea ca efect scumpirea gazelor din import în următoarele 6-9 luni, a declarat directorul general al E.ON Romania, Frank Hajdinjak, după o masă rotundă pe tema energiei regenerabile.

62 afișări
Imaginea articolului E.ON: Creşterea preţului petrolului va scumpi gazele de import

E.ON: Creşterea preţului petrolului va scumpi gazele de import (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

"Preţul gazelor de import depinde de preţul petrolului, care va continua să crească în urma situaţiei externe. Vom vedea impactul asupra preţului gazelor naturale de import în 6 - 9 luni", a spus reprezentantul E.ON.

Preţul petrolului a urcat cu peste 20% de la începutul acestui an şi a trecut de 115 dolari/baril, iar problemele din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord ar putea menţine acest trend în viitorul apropiat.

România îşi asigură din producţia proprie circa 80% din consumul intern, restul fiind importat de la grupul rus Gazprom, prin intermediari.

Hajdinjak a menţionat că E.ON a solicitat ANRE să majoreze preţul gazelor naturale pentru consumatorul final, de la 1 aprilie, dar nu a oferit detalii.

"Am solicitat ANRE o majorare a preţului gazelor naturale, dar nu putem spune cu cât. Au fost discutate mai multe scenarii privind creşterea preţului la consumatorul final. Unul dintre scenarii se referă la o majorare treptată, astfel încât să se păstreze un echilibru în economie, în industrie şi în cheltuielile populaţiei", a adăugat Hajdinjak.

El a explicat că asupra preţului gazelor există trei influenţe majore, respectiv preţul gazului de import, ponderea gazelor de import în coşul la consumatorul final şi cursul leu-dolar. Ponderea importului în coşul de gaze a crescut de la circa 20% la aproximativ 40%, iar preţul urcat de la 380 dolari la 410 dolari pe mia de metri cubi.

Pe de altă parte reprezentantul E.ON a menţionat că evoluţia cursului leu-dolar reprezintă un factor pozitiv în preţul gazelor naturale. Cursul leu-dolar a ajuns miercuri la minimul ultimelor 14 luni, moneda naţională apreciindu-se de la începutul acest an cu aproximativ 9%.

Deputatul PSD Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrie şi Servicii din Camera Deputaţilor, a declarat recent că distribuitorii de gaze naturale au solicitat creşterea preţurilor în trei trepte până în luna septembrie.

Prima creştere, de 5%, ar urma să fie aplicată la 1 aprilie, a doua, de 9%, la 1 iulie, iar cea de-a treia, de 7%, la 1 septembrie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici