E.ON va cere statului german despăgubiri de peste 10 mld. euro pentru renunţarea la energie nucleară

E.ON, cea mai mare companie de utilităţi din Germania, va cere statului despăgubiri de peste zece miliarde de euro, iar RWE ar putea iniţia o acţiune similară, în urma deciziei guvernului de a renunţa la energia nucleară în următorul deceniu.

371 afișări
Imaginea articolului E.ON va cere statului german despăgubiri de peste 10 mld. euro pentru renunţarea la energie nucleară

E.ON va cere statului german despăgubiri de peste 10 mld. euro pentru renunţarea la energie nucleară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Compania se aşteaptă la compensaţii corespunzătoare pentru daunele legate de aceste decizii, care sunt de ordinul miliardelor de euro", se arată într-un comunicat la E.ON.

Un purtător de cuvânt al grupului a declarat că despăgubirile ar putea depăşi zece miliarde de euro.

El a arătat că scurtarea duratei de funcţionare a centralelor nucleare şi impunerea unei taxe pentru combustibilii nucleari este ilegală şi încalcă legislaţia Uniunii Europene, care interzice discriminarea în domeniu.

Ministerul german de Finanţe a refuzat să comenteze decizia E.ON.

RWE, cel mai mare producător de energie din Germania, a anunţat, luni, că analizează lansarea unei acţiuni în justiţie.

După ce în weekend peste 150.000 de oameni au demonstrat în oraşe precum Berlin şi Munchen pentru a contesta folosirea energiei nucleare, coaliţia condusă de cancelarul Angela Merkel a anunţat, luni, decizia de a închide toate reactoarele nucleare până în 2022. Strategia guvernului german în acest sector a fost modificată radical după dezastrul nuclear de la centrala japoneză Fukushima.

Măsura va costa scump producătorii de energie E.ON, RWE, EnBW şi divizia germană a Vattenfall.

Un analist al DZ bank estimează că profitul E.ON înainte de plata dobânzilor şi taxelor va scădea în acest an cu 600 milioane de euro, iar cel al RWE cu 575 milioane euro.

În cazul RWE, suma reprezintă 9% din profitul estimat.

E.ON nu publică estimări referitoare la profit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici