Economia a scăzut cu 0,7% în trimestrul trei

Produsul Intern Brut (PIB) al României a înregistrat în trimestrul trei o scădere în termeni reali cu 0,7% faţă de perioada aprilie-iunie, declinul economiei în serie brută faţă de perioada similară din 2008 fiind de 7,1%, potrivit primelor estimări ale Institutului Naţional de Statistică (INS).

50 afișări
Imaginea articolului Economia a scăzut cu 0,7% în trimestrul trei

Economia a scăzut cu 0,7% în trimestrul trei (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

După primele nouă luni ale anului, PIB-ul a fost cu 7,4% sub nivelul perioadei corespunzătoare din 2008.

În trimestrul doi al acestui an, economia s-a contractat cu 1,1% faţă de cel anterior, în timp ce scăderea în termeni reali faţă de perioada similară din 2008 a fost de 8,7%.

INS precizează că PIB pentru trimestrul trei şi perioada 1 ianuarie - 30 septembrie, în variantă provizorie, va fi publicat pe 3 decembrie 2009.

În ceea ce priveşte contracţia economiei din acest an, Comisia Naţională de Prognoză (CNP) estimează un declin de 7,7%, în timp ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) anticipează o scădere de 7,5% - 8%, mai puţin accentuată faţă de proiecţia anterioară, de 8-8,5%.

Pentru 2010, atât CNP, cât şi FMI prognozează o creştere a economiei de 0,5%. Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat joi că avansul PIB ar putea ajunge la 1,5% anul viitor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici