Economia Germaniei se va contracta în 2023. "Motorul Europei" are nevoie de mai mulţi muncitori şi apelează la imigranţi

  • Guvernul Germaniei şi-a revizuit previziunile economice, avertizând că producţia va scădea cu 0,4% în acest an.
  • Guvernul Scholz admite că ţara trebuie să depăşească "provocări structurale majore", inclusiv o lipsă "disperată" de lucrători.
1154 afișări
Imaginea articolului Economia Germaniei se va contracta în 2023. "Motorul Europei" are nevoie de mai mulţi muncitori şi apelează la imigranţi

Robert Habeck, ministrul Economiei, a pus perspectivele sumbre ale celei mai mari economii europene pe seama crizei energetice declanşate de invazia Rusiei în Ucraina, a unei creşteri puternice a ratelor dobânzii pentru a combate inflaţia şi a încetinirii comerţului mondial, solicitând în acelaşi timp o creştere a numărului de imigranţi calificaţi pentru a consolida forţa de muncă îmbătrânită, potrivit Financial Times.

"Companiile caută cu disperare angajaţi, întreprinderile trebuie să respingă comenzi, iar magazinele şi restaurantele trebuie să îşi limiteze orele de deschidere", a declarat el miercuri. "Şi nu este vorba doar de muncitori calificaţi. Observăm în toate colţurile posibile că pur şi simplu ne lipsesc muncitorii".

"Există, de asemenea, surse geopolitice de conflict care sporesc incertitudinea", a mai spus el. "Prin urmare, ieşim din criză mai încet decât ne aşteptam".

Cu toate acestea, Habeck a prezis că economia îşi va reveni în 2024, deoarece se aşteaptă ca majorarea salariilor şi scăderea inflaţiei să stimuleze cheltuielile gospodăriilor. El a prezis că inflaţia va scădea de la 6,1% în acest an la 2,6% în 2024.

"Cursul a fost stabilit acum pentru o redresare economică durabilă", a spus el, prognozând o creştere de 1,3% anul viitor şi de 1,5% în 2025.

Referindu-se la reacţia societăţii împotriva creşterii imigraţiei ilegale, care a alimentat criticile la adresa guvernului şi a crescut sprijinul pentru AfD, Habeck a declarat că lipsa de muncitori calificaţi este "cea mai presantă problemă structurală" a ţării.

"Ştiu că există unele rezerve în legătură cu acest lucru şi este complet clar că avem nevoie de un control mai bun asupra celor care intră în ţară şi că cei care nu au voie să rămână trebuie să plece rapid", a declarat Habeck.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici