Financial Times: Economia mondială traversează un moment primejdios

  • Creşterea numărului de cazuri în Europa arată că lupta împotriva coronavirusului continuă
  • Ţări precum Hong Kong, Australia, Japonia, Israel sau Germania se confruntă cu o avalanşă de cazuri
  • Economia SUA a înregistrat cel mai mare declin de la al doilea război mondial, iar Germania, cea mai mare economie a Europei, nu a mai avut astfel de pierderi economice din 1970
912 afișări
Imaginea articolului Financial Times: Economia mondială traversează un moment primejdios

Economia mondială traversează un moment primejdios

Săptămâna care tocmai a trecut a spulberat speranţele că revenirea la normalitate este cu adevărat posibilă.
 
Încercările de a relua activitatea, premature sau nu, au dus la o creştere a cazurilor de coronavirus, îndeosebi în Europa, unde pandemia părea anterior a fi ţinută sub control. O uşurare venită de la un potenţial vaccin, dacă este vreunul potrivit, va veni abia după câteva luni. Băncile centrale au o capacitate redusă de a răspunde la o nouă recesiune. Guvernele sunt deja îngrijorate din cauza datoriilor pe care le-au contractat prin menţinerea economiilor în stare minimă de supravieţuire în prima etapă a epidemiei.
 
Ţări precum Hong Kong, Australia, Japonia, Israel sau Germania, care părea că au ţinut piept răspândirii virusului, au acum de-a face fie cu un al doilea val la nivel naţional, fie cu focare regionale sporadice. Doar arhipelagul relativ izolat al Noii Zeelande, care a reuşit se izoleze de restul lumii, a ajuns la o stare care se apropie de o normalitate deplină. 
 
Prejudiciul făcut deja a fost unul major. Datele oficiale publicate joi în SUA au arătat că în trimestrul al doilea produsul intern brut al Statelor Unite ale Americii s-a prăbuşit cu o rată anualizată de 32,9%, un declin de trei ori mai mare decât recordul atins după al doilea război mondial.
Europa suferă şi ea. Germania, cea mai mare economie a Europei, a raportat o scădere de 10,1% a produsului intern brut în al doilea trimestru – cel mai rapid declin din 1970, iar Spania şi Franţa sunt într-o situaţie şi mai dramatică.
 
Chiar şi în cazul în care ţările încearcă să îşi reia activitatea economică, noua normalitate va impune în continuare adoptarea măsurilor de distanţare socială, noi restricţii putând contribui în orice moment la incertitudinea cu care se confruntă deopotrivă întreprinderile şi cumpărătorii.
Creşterea actuală a cazurilor din Europa a fost atribuită în mare parte tinerilor, care călătoresc cu mai mare lejeritate şi se bucură de libertăţile lor, dar sunt mai puţin sensibili la cele mai grave efecte ale virusului Covid-19. Am învăţat mai bine cum să tratăm virusul şi să îi protejăm pe cei mai vulnerabili dintre noi şi medicina înaintează în găsirea unei soluţii viabile.
 
Blocajul a fost diminuat, însă nu a oprit coronavirusul. Se pare că va fi nevoie de un vaccin sau de alte descoperiri medicale înainte ca economiile să se recupereze pe deplin. Până atunci, guvernele vor face faţă presiunilor de natură economică. Lupta împotriva coronavirusului a slăbit, dar este departe de a se fi încheiat.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici