Economia României rămâne în recesiune

Economia României a rămas în recesiune în primul trimestru al acestui an, după ce PIB s-a contractat în termeni ajustaţi sezonier cu 0,3% faţă de ultimele trei luni ale anului trecut şi cu 2,5% comparativ cu trimestrul unu din 2009, potrivit primelor estimări ale Institutului Naţional de Statistică.

20 afișări
Imaginea articolului Economia României rămâne în recesiune

Economia rămâne în recesiune (Imagine: Mediafax Foto)

"Conform primelor estimări, Produsul Intern Brut în trimestrul unu 2010 a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,3% comparativ cu trimestrul IV 2009 (date ajustate sezonier). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2009, Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere cu 2,6% pe seria brută şi cu 2,5% pe seria ajustată sezonier", se arată într-un comunicat al INS.

Datele publicate miercuri de INS sunt apropiate de media estimărilor analiştilor economici contactaţi de MEDIAFAX, care au anticipat o scădere de 0,5% faţă de trimestrul patru al anului trecut şi de 3% faţă de primele trei luni din 2009. Opiniile acestora au fost diferenţiate, prognozele lor fiind cuprinse între -1% şi +0,4% pentru evoluţia faţă de trimestrul patru şi între -2,2% şi -4% faţă de cea din primul trimestru al anului trecut.

Fondul Monetar Internaţional estimează pentru acest an o creştere economică de 0%, dar nu exclude o contracţie de până la 0,5%, a spus luni şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, Jeffrey Franks.

Franks a menţionat că datele pentru primele luni din acest an s-au plasat sub aşteptările Fondului, atât din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, cât şi a evoluţiei slabe a partenerilor comerciali ai României.

Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008, odată cu scăderea Produslui Intern Brut în termeni ajustaţi sezoneri, faţă de precedentele trei luni, cu 0,1%. Începând de atunci, PIB-ul a înregistrat scăderi în fiecare trimestru, exceptând creşterea uşoară, de 0,1%, din trimestrul al treilea din 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici