Economia Ucrainei este secătuită de la zi la zi de conflictul cu separatiştii ruşi

Conflictul din estul Ucrainei cu separatiştii pro-ruşi secătuieşte eonomia ţării de la zi la zi şi împiedică eforturile de aplicare a reformelor prevăzute în programul de salvare financiară convenit cu FMI, a declarat miercuri premierul Arseni Iaţeniuc.

1173 afișări
Imaginea articolului Economia Ucrainei este secătuită de la zi la zi de conflictul cu separatiştii ruşi

Economia Ucrainei este secătuită de la zi la zi de conflictul cu separatiştii ruşi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit acordului de finanţare în valoare de 17 miliarde de dolari, Ucraina, a cărei economie este aproape falimentară, trebuie să reducă deficitul bugetar, să majoreze preţul gazelor pentru consumatorii casnici şi industrie şi să permită fluctuaţia liberă a grivnei.

Guvernul este nevoit însă să aloce fonduri substanţiale pentru a lupta cu separatiştii pro-ruşi.

Atacurile separatiştilor asupra infrastructurii din regiunea estică industrializată a Ucrainei, respectiv minele, centralele electrice, căile ferate şi podurile, au rolul să sufoce economia, a spus Iaţeniuk într-o şedinţă de guvern.

"Pierdem zi de zi potenţial economic. Rusia este conştientă că reconstruirea regiunii industrializate Donbas va costa nu milioane, ci miliarde de grivne", a arătat premierul.

Declinul economic al Ucrainei s-a accelerat de la izbucnirea revoltei pro-ruşilor, în luna aprilie, când rebelii au constituit o republică separatistă în urma înlăturării de la putere a preşedintelui Viktor Ianukovici şi anexarea Crimeei de către Rusia.

Economia s-a contractat cu 4,7% în trimestrul al doilea, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Producţia industrială a scăzut cu 12% în iulie, iar perspectivele economice pentru trimestrul al treilea nu sunt promiţătoare.

În luna iunie, Iaţeniuk a cerut FMI, care pe 29 august trebuie să decidă furnizarea celei de-a doua tranşe de împrumut de 1,4 miliarde de dolari, să ţină cont de povara financiară suplimentară a luptelor cu insurgenţii.

Premierul a subliniat miercuri costul economic al conflictului, exprimându-şi dezamăgirea faţă de ritmul de implementare a reformelor.

"Sunt nemulţumit de viteza şi profunzimea reformelor. Dar paşii pe care i-am făcut sper să aducă stabilitate când pacea va reveni în ţară", a spus el.

Ministrul de Finanţe Oleksandr Şlapak a spus că Ucraina vrea ca FMI să cumuleze tranşele trei şi patru din ajutor, care ar totaliza circa 2,2 miliarde de dolari.

Ajutorul financiar internaţional a ajutat banca centrală să stabilizeze grivna în luna mai, dar temerile legate de costurile economice şi umane ale conflictului au afectat din nou moneda, provocând o depreciere de circa 13% a acesteia, de la jumătatea lunii iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici