Efectele acordului pentru Grecia: Bursele, moneda euro şi petrolul sunt în creştere

Bursele au atins vineri un maxim al ultimelor două săptămâni, iar moneda euro şi preţul petrolului s-au apreciat semnificativ după ce liderii europeni au convenit un pachet de salvare a Greciei de 159 miliarde de euro.

806 afișări
Imaginea articolului Efectele acordului pentru Grecia: Bursele, moneda euro şi petrolul sunt în creştere

Efectele acordului pentru Grecia: Bursele, moneda euro şi petrolul sunt în creştere (Imagine: Shutterstock)

Dolarul este sub presiune din cauza temerilor privind divergenţele de la Washington pe marginea ridicării plafonului datoriei de stat şi reducerii deficitului bugetar.

Acordul pentru Grecia cuprinde măsuri mai dure decât anticipau pieţele, deşi mulţi economişti au avertizat că iniţiativa, de o anvergură fără precedent, nu va reprezenta pe termen lung sfârşitul crizei.

La summit-ul de urgenţă de joi de la Bruxelles, liderii europeni au convenit să sprijine Grecia, în perioada 2011-2014, cu 109 miliarde euro de la guvernele zonei euro şi FMI, la care se adaugă o contribuţie de 50 miliarde euro din partea creditorilor privaţi ai statului elen.

De asemenea, liderii europeni au extins şi consolidat prerogativele Fondului European pentru Stabilitate Financiară (EFSF), care poate acum să cumpere obligaţiuni de pe piaţa secundară şi să împrumute guvernele care au nevoie de bani pentru a recapitaliza băncile cu probleme. Modificarea statutului EFSF are rolul de a preveni extinderea crizei către alte state cu datorii sau deficite bugetare ridicate.

Natura cuprinzătoare, completă a acordului anticriză încheiat joi de liderii europeni a propagat un val de optimism în pieţe că Spania şi Italia ar putea evita criza care a cuprins Grecia, Irlanda şi Portugalia.

În acest context, indicele MSCI al burselor din întreaga lume a urcat cu 0,4%, iar bursele europene au câştigat 0,5%, în timp ce pieţele emergente au avansat cu 1%.

Preţul petrolului de referinţă pe piaţa americană a crescut cu 0,5%, la 99,66 dolari pe baril.

Preţurle contractelor credit default swaps (CDS) pe datoriile Greciei şi altor ţări de la periferia zonei euro au scăzut generalizat.

Dolarul s-a stabilizat în raport cu un coş de valute de referinţă, iar euro stagnează în raport cu moneda americană la 1,4417 dolari. Moneda europeană s-a apreciat însă cu 1% faţă de francul elveţian, la 1,1894 franci. Euro a crescut însă cu 1,5% faţă de dolar în şedinţa de joi după anunţarea acordului pentru Grecia şi se află la un maxim al ultimelor două săptămâni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici