Efectele coronavirusului: piaţa ţigaretelor de contrabandă scade puternic

Eforturile extinse de securizare a graniţelor, dublate şi de măsurile de siguranţă suplimentare generate de pandemia de Coronavirus, au dus la o scădere istorică a volumului pieţei negre a ţigaretelor din România în 2020, până la un nivel mediu de sub 10% din piaţa totală.

949 afișări
Imaginea articolului Efectele coronavirusului: piaţa ţigaretelor de contrabandă scade puternic

Sursa foto: Mediafaxfoto

Valoarea de piaţă a ţigaretelor de contrabandă capturate de autorităţile române anul trecut se ridică la peste 64 de milioane de lei, conform datelor centralizate pe platforma www.stopcontrabanda.ro. Pe fondul micşorării pieţei negre a ţigaretelor, contribuţia British American Tobacco la bugetul de stat în anul 2020 a fost de circa 9,4 miliarde de lei, cu aproximativ 500 de milioane de lei mai mult decât în anul precedent. British American Tobacco este cel mai mare jucător din industria tutunului din România, cu o cotă de piaţă de peste 53%, iar contribuţia companiei la bugetul de stat este reprezentată de accize, TVA, taxe salariale şi alte taxe.

Pe fondul restricţiilor de circulaţie şi al controalelor intensificate la graniţe şi în pieţe impuse de pandemie, autorităţile române au capturat în 2020 circa 111 milioane de ţigarete de contrabandă, astfel că piaţa neagră a ţigaretelor din România a coborât în 2020 sub nivelul de 10%, ceea ce înseamnă că 1 din 10 ţigarete consumate în România provine în prezent de pe piaţa neagră, faţă de 1 din 7 cu un an înainte.

România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu ţigarete din Europa de Est, în condiţiile în care are 2.000 de km de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic. Traficul ilicit de ţigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ 3 miliarde de lei.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici