Efectele crizei cipriote - Medvedev: Rusia ar putea reanaliza importanţa euro în rezervele băncii centrale

Rusia ar putea fi nevoită să reanalizeze ponderea euro în rezervele băncii centrale de la Moscova, ca urmare a modului în care zona euro a acţionat în privinţa situaţiei din Cipru, a declarat, joi, premierul rus, Dimitri Medvedev.

470 afișări
Imaginea articolului Efectele crizei cipriote - Medvedev: Rusia ar putea reanaliza importanţa euro în rezervele băncii centrale

Dimitri Medvedev (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Aş vrea să dau un răspuns optimist, dar trebuie să admit că acesta este un motiv pentru a ne gândi", a răspuns Medvedev la întrebarea dacă problemele din Cipru sunt un motiv pentru reducerea rezervelor de euro ale băncii centrale, scrie agenţia rusă Interfax, potrivit cotidianului New York Times.

Circa 42% din rezervele valutare ale Rusiei, pe locul patru ca mărime în lume, erau deţinute în moneda europeană la începutul acestui an. Rezervele totale ale Rusiei, incluzând aur şi valută, se ridicau la 537 miliarde de dolari la 1 ianuarie.

"Sunt foarte mulţi bani, iar pentru noi, ca pentru oricare altă ţară, predictibilitatea este importantă. Propunerea (de impunere a unei taxe pe depozite, n.r.) nu a fost doar imprevizibilă, ci şi o dovadă de incorectitudine", a spus Medvedev.

Parlamentul cipriot a respins, marţi, o taxă pe depozite bancare, condiţie impusă de statele zonei euro pentru un pachet de împrumuturi externe de 10 miliarde de euro. Autorităţile au fost nevoite să închidă băncile până marţi, pentru a împiedica eventuale retrageri masive de depozite.

"Dacă se poate face în Cipru, de ce nu şi în Spania, Italia sau altă ţară unde sunt probleme cu finanţele? Mâine vor începe confiscarea de depozite în aceste ţări. Este un motiv să ne gândim", a spus el.

Medvedev a afirmat, miercuri, că UE s-a comportat "ca un taur într-un magazin de porţelanuri" şi a asemănat propunerile liderilor europeni pentru Cipru cu confiscările din perioada sovietică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici