Efectul crizei COVID: Scădere puternică a schimburile comerciale româno-germane

Conform celor mai recente date publicate de Oficiului Federal de Statistică (Destatis), volumul schimburilor comerciale dintre Germania şi România a scăzut puternic, cu minus 10%, ca urmare a crizei induse de coronavirus, anunţă camera de comerţ româno-germană AHK.

395 afișări
Imaginea articolului Efectul crizei COVID: Scădere puternică a schimburile comerciale româno-germane

Efectul crizei COVID: Scădere puternică a schimburile comerciale româno-germane

Exporturile totale către România au fost anul trecut în valoare de 15,8 miliarde euro (minus 5,9%), importurile au însumat 13,5 miliarde euro, cu 14,4% mai puţin decât în 2019. Cu un volum comercial bilateral de 29,36 miliarde euro în 2020, România se situează pe locul 19 în rândul partenerilor comerciali ai Germaniei, potrivit rezultatelor preliminare. Principalul partener comercial al Germaniei este China, cu un volum total de 212 miliarde euro, urmată de Olanda (173 miliarde euro) şi SUA (171,6 miliarde euro).

După o scădere accentuată a schimburilor comerciale în lunile aprilie şi mai 2020, a început în septembrie o redresare vizibilă, care a continuat până la sfârşitul anului. Deşi a doua jumătate a anului a fost marcată de incertitudini din cauza restricţiilor impuse de pandemie, comerţul bilateral s-a redresat mai bine decât se estimase.

„Suntem încrezători că redresarea schimburilor comerciale din a doua jumătate a anului 2020 va continua şi în 2021. Totul depinde însă în continuare de evoluţia pandemiei. Cu îngrijorare pentru circulaţia mărfurilor şi, prin urmare, pentru lanţurile de aprovizionare, urmărim măsurile de închidere a unor frontiere, cum a fost cea către Republica Cehă”, spune Sebastian Metz, Director general al AHK România. „În general, companiile germane din România privesc cu mare încredere evoluţia economică a României, mai ales având în vedere fondurile europene care îi stau la dispoziţie – având totodată mari aşteptări din partea Guvernului, şi anume implementarea reformelor anunţate pentru următorii patru ani. Avem multe oportunităţi în această ţară şi potenţialul este mare. Acum trebuie să depunem toate eforturile pentru a le fructifica", rezumă Metz starea de spirit a economiei germane din România.

Înfiinţată în 2002, AHK numără circa 600 de firme-membre.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici