Elveţia a intrat în recesiune

Elveţia a intrat în recesiune în ultimele trei luni din 2008, perioadă în care Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut cu 0,3%, după o contracţie de 0,1% în trimestrul al treilea, evoluţia negativă fiind determinată de reducerea investiţiilor şi a cererii pentru exporturi.

37 afișări
Imaginea articolului Elveţia a intrat în recesiune

Elveţia a intrat în recesiune

Analiştii anticipau o contracţie a economiei de 0,8% în trimestrul al patrulea.

"În mod clar, economia a intrat în recesiune din cauza cererii slabe din străinătate, iar investiţiile şi exporturile vor continua, probabil, să scadă", a declarat Henrik Gullberg, analist la Deutsche Bank.

Pe ansambul anului trecut, economia elveţiană a crescut cu 1,6%, evoluţie mai slabă decât avansul de 3,3% înregistrat în 2007, potrivit datelor Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice (SECO).

Un consilier al Băncii Naţionale a Elveţiei a declarat că instituţia va reduce, probabil, estimarea referitoare la evoluţia economică din acest an, care indica o scădere a PIB de până la 1%. Ultima comprimare economică anuală a fost înregistrată în Elveţia în 1982.

Unii dintre principalii parteneri comerciali ai Elveţiei au intrat deja în recesiune. Astfel, PIB-ul Germaniei, cel mai puternic stat din Europa, a coborât cu 2% în ultimul trimestru al anului trecut.

În aceste condiţii, în ultimele trei luni ale 2008, exporturile au scăzut cu 8%. În plus, investiţiile companiilor în echipamentul folosit în afacerile de bază au coborât cu aproape 5%, iar cea mai mare bancă elveţiană, UBS, şi o serie de asigurători importanţi au fost grav loviţi de criza financiară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici