Energia electrică pentru utilizatorii casnici cu consum minim s-a scumpit în primul semestru

Prețurile energiei electrice pentru utilizatorii finali casnici au cunoscut, în primul semestru din acest an, faţă de a doua jumătate a lui 2007, scăderi de 0,5% pentru cei cu consum maxim, dar au urcat cu 7,95% pentru cei cu consum minim, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

112 afișări
Imaginea articolului Energia electrică pentru utilizatorii casnici cu consum minim s-a scumpit în primul semestru

Energia electrică pentru utilizatorii casnici cu consum minim s-a scumpit în primul semestru (Imagine: Mediafax/AFP)

În acelaşi timp, preţurile gazelor naturale pentru utilizatorii finali casnici au urcat cu procente cuprinse între 5,6% pentru consumul redus şi 7,4% pentru consumul ridicat, se arată într-un comunicat al INS.

La finele primului semestru din acest an, preţurile energiei electrice pentru utilizatorii finali variau între 0,3937 lei/kwh pentru cel mai redus consum anual şi 0,3863 lei/kwh pentru cel mai ridicat consum.

De asemenea, preţurile gazelor naturale erau cuprinse între 33,9333 lei/GJ şi 33,4496 lei/GJ, tot în funcţie de consum.

Pentru utilizatorii industriali cu cel mai mic consum, preţurile la energie au coborât de la 0,4815 lei/kwh în a doua jumătate a anului trecut, la 0,4735 lei/kwh.

În cazul utilizatorilor cu cel mai mare consum, preţurile au urcat cu aproape 18%, la 0,2695 lei/kwh.

Preţurile gazelor pentru utilizatorii industriali au crescut cu 6,6%, la 33,6054 lei/GJ pentru cei cu consum redus, dar s-au redus cu 10,2%, la 23,9706 lei/GJ pentru cei cu consum ridicat.

Preţurile la gazele naturale, respectiv ale energiei electrice, sunt colectate de două ori pe an, la începutul fiecărei perioade de şase luni (ianuarie şi iulie) şi se referă la preţurile medii plătite pentru gaze naturale, respectiv pentru energie electrică, de către utilizatorii finali din industrie şi utilizatorii finali casnici, pe perioada ultimelor şase luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici