Eşecul listării Facebook şi criza Europei au îngheţat ofertele publice iniţiale

Fiasco-ul listării Facebook şi criza datoriilor din Europa au făcut ca ofertele publice iniţiale (IPO) să aibă în luna mai cea mai slabă evoluţie de la prăbuşirea Lehman Brothers, la nivel mondial, transmite Bloomberg.

546 afișări
Imaginea articolului Eşecul listării Facebook şi criza Europei au îngheţat ofertele publice iniţiale

Eşecul listării Facebook şi criza Europei au îngheţat ofertele publice iniţiale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Indicele ofertelor publice iniţiale calculat de Bloomberg, care măsoară evoluţia acţiunilor americane în primul an de la listare, a scăzut cu 15% în luna mai, iar titlurile Facebook au înregistrat cea mai proastă performanţă în rândul celor mai mari 30 de operaţiuni de acest tip de pe piaţa SUA, din 2011.

Declinul indicelui este similar cu cel consemnat în octombrie 2008, când falimentul Lehman Brothers a declanşat cea mai gravă criză financiară după Marea Depresiune.

Kayak Software şi VKontakte, operatorul unei reţele de socializare din Rusia, şi-au retras ofertele iniţiale în această săptămână, în timp ce Graff Diamonds a amânat listarea la Hong Kong, iar organizatorul de curse automobilistice Formula 1 a anunţat că listarea sa la bursa din Singapore ar putea avea loc abia mai târziu în acest an şi nu în trimestrul al doilea, cum era planificat.

Prăbuşirea cu 22% a acţiunilor Facebook a speriat investitorii, afectaţi deja de evoluţia negativă a pieţelor de capital şi recesiunea din Europa, a declarat Jeffrey Sica, analist la Sica Wealth Management.

"Am ajuns într-un moment în care neîncrederea şi atenţia sunt atât de mari încât companiile nu vor să se listeze, iar investitorii nu sunt pregătiţi să le dea atenţie. Este vorba de afectarea pe termen lung a încrederii companiilor şi investitorilor", a arătat Sica.

Facebook a reuşit pe 17 mai cea mai mare ofertă publică iniţială derulată vreodată în industria IT, care a atras 16 miliarde de dolari, compania fiind listată cu o capitalizare de 104,2 miliarde dolari. Acţiunile Facebook s-au depreciat cu 22% din 18 mai şi au închis joi pe piaţa Nasdaq la 29,6 dolari, în urcare cu 5% faţă de nivelul de miercuri.

După listarea Facebook au fost însă retrase sau amânate cel puţin 13 oferte publice iniţiale.

De la începutul lunii aprilie, la nivel global au avut loc 192 de listări, astfel că actualul trimestru ar putea fi cel mai slab după cel încheiat în septembrie 2009, când au avut loc 177 de oferte publice.

Indicele VIX care măsoară volatilitatea acţiunilor americane a urcat la 25,1 puncte pe 18 mai, cel mai ridicat nivel din acest an, iar Stanley Nabi, analist la compania Silvercrest Asset Management Group, consideră că investitorii nu vor fi interesaţi de IPO decât după stabilizarea pieţelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici