Est-europenii îşi numără bănuţii pentru Crăciun, în timp ce costurile alimentelor cresc vertiginos

O analiză Reuters scoate în evidenţă faptul că o creştere bruscă a preţurilor a început să frâneze consumul.

249 afișări
Imaginea articolului Est-europenii îşi numără bănuţii pentru Crăciun, în timp ce costurile alimentelor cresc vertiginos

Est-europenii îşi numără bănuţii pentru Crăciun, în timp ce costurile alimentelor cresc vertiginos

Europenii de Est economisesc pentru a pune pe masă, de Crăciun, preparatele preferate de carne, în condiţiile în care inflaţia preţurilor la alimente, în special în Ungaria şi ţările baltice, este mai mare decât cea din Uniunea Europeană.

Potrivit datelor Eurostat, preţurile alimentelor în Ungaria au fost cu 45,2% mai mari în octombrie decât în anul precedent, iar 10 ţări din estul UE se confruntă cu o inflaţie a preţurilor la alimente de peste 20%. Costul alimentelor a fost cu 33,3% mai mare în Lituania şi cu 30% mai mare în Letonia faţă de octombrie 2021.

În timp ce există semne că inflaţia globală ar putea atinge un nivel maxim în unele ţări, preţurile la alimente continuă să crească puternic, ceea ce contribuie la reducerea costului vieţii şi forţează băncile centrale să menţină ratele dobânzilor la un nivel ridicat, chiar dacă economiile încep să încetinească puternic, reiese dintr-o analiză Reuters.

Experţii spun că factorii locali exacerbează o tendinţă globală determinată de creşterea costurilor energiei şi ale îngrăşămintelor, inclusiv productivitatea scăzută a industriei alimentare în unele ţări ex-comuniste, expunerea puternică la importuri şi creşterea salariilor pe pieţele forţei de muncă.

În Ungaria, o secetă severă a decimat recoltele de porumb şi grâu din acest an şi a dus la creşterea preţurilor la hrana pentru animale, în timp ce forintul slab a crescut costurile de import.

La ferma lor din Tiszaeszlar, în estul Ungariei, familia lui Lajos Kander creşte peste 2.000 de porci "mangalica", o rasă tradiţională apreciată pentru carnea lor.

Familia Kander cultivă de obicei porumb şi grâu şi îşi produce propriile furaje. Însă seceta a obligat-o să cumpere o parte din furaje de pe piaţă, unde Kander a declarat că preţurile la porumb şi la grâul de toamnă aproape că s-au dublat faţă de 2021.

"În 2023 ne vom confrunta cu dificultăţi serioase, deoarece va trebui să cumpărăm furaje, vom vedea la ce preţ vom putea compensa suma lipsă", a spus el, adăugând că au crescut şi costurile cu energia, salariile şi costurile veterinare.

Ferma plăteşte 29 de forinţi pe KWh pentru energie electrică în baza unui contract care expiră la 31 decembrie, după care factura va creşte la 138 de forinţi pe KWh. Din fericire, au câteva panouri solare. Între timp, costul anual de vaccinare a porcilor s-a triplat, ajungând la 4,5 milioane de forinţi.

Familia Kander a majorat preţurile cu aproximativ 20-25%, dar Lajos Kander a declarat că alte creşteri de costuri ar fi greu de suportat: "Întreprinderile vor trebui să înghită o parte din aceste costuri ... pentru a putea depăşi această situaţie. Poate vom dori să obţinem 2.000 de forinţi pentru un kilogram de porc, (dar) nimeni nu-l va cumpăra".

Alimentele sunt în prezent principalul motor al inflaţiei din Ungaria, despre care se aşteaptă ca datele de joi să arate o accelerare la 22,2% în noiembrie, iar eliminarea plafonării preţurilor la carburanţi ar urma să dea un nou impuls în viitor.

Inflaţia globală din Cehia a încetinit la 15,1% în octombrie, dar preţurile la alimente au crescut, în timp ce în Polonia inflaţia la alimente şi băuturi nealcoolice a fost de 22,3% în noiembrie, cu mult peste IPC general, de 17,4%.

În Lituania, unul dintre statele baltice ale căror economii mici şi deschise sunt expuse la fluctuaţiile de pe pieţele internaţionale de mărfuri, guvernatorul băncii centrale, Gediminas Simkus, a avut o notă optimistă.

"Data viitoare, vom vedea că inflaţia lunară va scădea puţin, deoarece vârfurile preţurilor la materiile prime energetice şi la alimente au avut deja loc şi sperăm că nu se vor mai repeta", a declarat el săptămâna trecută.

Între timp, creşterea bruscă a preţurilor a început să frâneze consumul.

Vânzările de alimente au scăzut cu 5,6% în Ungaria în octombrie, deoarece familiile care se confruntă cu creşteri de peste 34% pentru carne şi peşte şi de 80% pentru pâine au făcut economii de la an la an. Între timp, cumpărătorii cehi s-au confruntat cu o creştere de 105% a preţurilor la zahăr, în timp ce în Polonia făina a costat cu 45,4% mai mult.

Un sondaj realizat de Barometr Providenta a arătat că polonezii vor cheltui în medie 1.259 de zloţi (281 de dolari) pentru Crăciunul din acest an, cu 307 zloţi mai mult decât în urmă cu un an, chiar dacă aproape jumătate dintre cei chestionaţi au declarat că vor cumpăra produse mai ieftine pentru a menţine costurile scăzute.

Se aşteaptă ca inflaţia din Ungaria să înceapă un declin foarte lent în prima jumătate a anului viitor.

"Încă nu există semne durabile că dinamica inflaţiei se îmbunătăţeşte în Ungaria", a declarat Goldman Sachs.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
europa,
est,
craciun

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici