ESTIMĂRILE managerilor pentru începutul lui 2014: Comerţul şi serviciile, stabile până în februarie. Industria şi construcţiile vor scădea

Managerii companiilor se aşteaptă pentru perioada decembrie 2013 - februarie 2014 la o relativă stabilitate în sectorul de comerţ şi servicii, o scădere moderată în industria prelucrătoare şi o reducere mai accentuată în construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare, potrivit INS.

400 afișări
Imaginea articolului ESTIMĂRILE managerilor pentru începutul lui 2014: Comerţul şi serviciile, stabile până în februarie. Industria şi construcţiile vor scădea

ESTIMĂRILE managerilor pentru începutul lui 2014: Comerţul şi serviciile, stabile până în februarie. Industria şi construcţiile vor scădea (Imagine: Shutterstock)

În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2013, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -6%).

"Pentru activitatea din industria metalurgică se va înregistra tendinţă de scădere accentuată în ceea ce priveşte estimarea producţiei (sold conjunctural -44%). Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +3%), iar în ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează scădere moderată, soldul conjunctural fiind de -6% pe total industrie prelucrătoare", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Potrivit estimărilor din decembrie, activitatea de construcţii va înregistra în următoarele trei luni o scădere accentuată a volumului producţiei (sold conjunctural -52%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -42%). De asemenea, managerii preconizează şi o reducere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -40%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, este estimată o relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural -4%).

În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii prognozează o relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -3%), o scădere moderată a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural -7%) şi o creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +37%).

Numărul angajaţilor din acest sector ar urma să crească uşor (sold conjunctural +6%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate (sold conjunctural -5%), o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%) şi o majorare uşoară a preţurilor de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici