Euro a scăzut în această săptămână cu 3,1% faţă de dolar

Moneda euro a scăzut în această săptămână cu 3,1% faţă de dolar şi se tranzacţionează în apropierea celui mai redus nivel de la falimentul Lehman Brothers, din cauza temerilor legate de criza din zona euro, fiind vehiculată tot mai des ipoteza dezintegrării uniunii monetare, transmite Bloomberg.

14 afișări
Imaginea articolului Euro a scăzut în această săptămână cu 3,1% faţă de dolar

Euro a scăzut în această săptămână cu 3,1% faţă de dolar (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)

Euro s-a depreciat pentru a patra săptămână consecutiv în raport cu moneda americană şi pentru a treia săptămână faţă de yen, după ce cancelarul german Angela Merkel a declarat că Europa este într-o "situaţie foarte, foarte serioasă" în pofida fondului de 750 miliarde euro convenit pentru sprijinirea celor mai îndatorate state membre din zona euro.

Euro a scăzut cu 3,1% în această săptămână, la 1,2358 dolari/euro, de la 1,2755 dolari pe euro pe 7 mai. Moneda unică europeană s-a tranzacţionat vineri la 1,2354 dolari, cel mai redus nivel din octombrie 2008, când pieţele erau zdruncinate de falimentul răsunător din septembrie al gigantului bancar Lehman Brothers.

În raport cu yenul, euro a coborât cu 2,1%, la 114,38 yeni/euro, de la 116,81 yeni săptămâna trecută. Dolarul a urcat în schimb cu 1% faţă de yen, la 92,47 yeni/dolar.

Liderii financiari europeni au convenit săptămâna trecută să creeze un fond de împrumuturi şi garanţii în valoare de 750 miliarde euro (1.000 miliarde de dolari), finanţat de statele zonei euro şi de FMI, care să poată fi accesat de guvernele din uniunea monetară care se regăsesc într-o situaţie prea dificilă. Crearea fondului a avut ca principal scop consolidarea încrederii de pe pieţele financiare, însă preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat ulterior că iniţiativa nu se bucură de susţinerea tuturor celor 22 de membri ai Consiliului Guvernator al instituţiei.

BCE a anunţat că va participa la program prin intervenţii pe piaţa obligaţiunilor guvernamentale, iar băncile centrale din Germania, Italia şi Franţa au început deja, vineri, să cumpere astfel de titluri. Totodată BCE a repornit o linie de swap în dolari cu Federal Reserve, banca centrală a Statelor Unite, pentru a asigura investitorii că piaţa va dispune de suficientă lichiditate în monedă americană.

Însă unii economişti afirmă că atitudinea BCE şi soluţiile adoptate deja de bancă reprezintă o abordare disperată a situaţiei şi pregătesc terenul pentru acuzaţii că instituţia îpi subminează propria independenţă prin faptul că ajută guvernele să acopere găurile din buget.

"Presupusa «independenţă» a BCE se dovedeşte a fi nimic mai mult decât o impostură, o himeră. În final, BCE şi moneda euro vor fi pedepsite pentru această decizie de a renunţa la ceva considerat anterior sfânt", a declarat Dennis Gartman, economist şi hedge fund manager din Statele Unite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici