Euro s-a depreciat la minimul ultimelor nouă luni şi jumătate faţă de dolar

Euro s-a depreciat la minimul ultimelor nouă luni şi jumătate în raport cu dolarul american, după ce incertitudinile privind adoptarea de noi măsuri de austeritate de către guvernul Greciei au crescut presiunea asupra monedei comunitare.

24 afișări
Imaginea articolului Euro s-a depreciat la minimul ultimelor nouă luni şi jumătate faţă de dolar

Euro s-a depreciat la minimul ultimelor nouă luni şi jumătate faţă de dolar (Imagine: Mediafax Foto)

Cel mai mare sindicat al angajaţilor statului elen a anunţat, marţi, declanşarea unei greve de 24 de ore, la 16 martie, din cauza planurilor executivului de la Atena de a reduce deficitul bugetar prin diminuarea cheltuielilor.

"Anunţarea grevei va face mai dificilă îndeplinirea obiectivelor de reducere a cheltuielilor de către guvern. Situaţia a amplificat incertitudinile privind finanţele statului iar presiunea asupra euro a crescut", a declarat analistul Rabobank Jeremy Stretch.

Temerile investitorilor privind capacitatea Greciei de a-şi refinanţa datoriile au afectat cursul euro în ultimele săptămâni, contribuind la declinul cu 10% al monedei europene faţă de luna noiembrie.

Euro a coborât până la 1,3435 dolari, minimul începând cu miljlocul lunii mai, şi ulterior a revenit la 1,3549 dolari, în urma informaţiilor că guvernul de la Atena ar putea prezenta miercuri noi măsuri de austeritate.

"Piaţa acordă euro încredere că Grecia poate oferi un pachet de măsuri de austeritate", a afirmat economistul Lloyds Kenneth Broux.

Euro ar putea beneficia, iniţial, de anunţarea unor noi planuri de reducere a cheltuielilor bugetare, însă percepţia investitorilor că Atena va avea dificultăţi în implementarea acestora va menţine moneda la un nivel scăzut. Euro s-ar putea deprecia în jurul valorii de 1,32 dolari, consideră Broux.

Faţă de yenul japonez, euro s-a depreciat uşor, fiind tranzacţionat la 120,6 yeni, dar a atins un minim al şedinţei de 119,78 yeni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici